Tutkain

Valtiotieteellinen ylioppilaslehti vuodesta 1964

Uusimmat jutut

  • “Ammuin presidentin” – amerikkalaisen poliittisen väkivallan lyhyt historia

    Donald Trumpista tuli 13.7.2024 kuudestoista Yhdysvaltain presidentti tai presidenttiehdokas, joka on joutunut poliittisen salamurhayrityksen kohteeksi. Tässä jutussa käydään tämä pitkä lista läpi ja ruoditaan, miksi luodit viuhuvat supervallan huipulla niin tiuhaan. Teksti: Santeri Hovi. Kuvitus: Aliisa Peltoniemi. Kuvat: Wikimedia Commons, käsittely Essi Sen ja Olli P Yhdysvallat ei suinkaan ole ainoa maa, jonka presidenttejä, poliitikkoja…

  • Raparperitaivas

    Loppukeväästä 2024 Aliisan Peltoniemen pitkäaikainen haave omasta viljelypalstasta täyttyi. Jo yksi viljelykesä opetti hoivasta, luonnosta ja muuttuvasta maailmasta. Teksti ja kuvitus: Aliisa Peltoniemi. Toukokuun valo on paljasta ja ankaraa. Kevät on ollut erityisen lämmin, talvi tuntuu vaihtuneen suoraan kesään. Kaikkialla on jo vihreää. Sellaista luonnottoman neonvihreää, kuin kuvan värikylläisyyttä olisi säädetty yli uskottavuuden. Ilmassa tuoksuu…

  • Totuuden jäljillä – Salla Vuorikoski ja tutkivan toimittajan arki

    Helsingin Sanomien tutkivan ryhmän esihenkilö paljastaa, mitä toimittajalta vaaditaan, millaisia ongelmia media-alan pitää ratkaista ja miten toimittajan rooli on muuttunut. Teksti ja kuvat: Julius Kukkonen. Rikostutkijaksi vaiko toimittajaksi, pohti Salla Vuorikoski nuorena elämänsuuntaansa. Pari vuosikymmentä myöhemmin hän on toimittajana saanut Suomen vallanpitäjät varpailleen kääntämällä kivet, jotka monet olisivat kiertäneet kaukaa. Tapaamme aamusta Sanomatalolla Kansalaistorin kupeessa….

  • Uusi ilmasto, uusi politiikka

    Teksti: Justus Lehtisaari. Kuvat: Eeva Honkonen. Pariisin ilmastosopimuksessa määriteltyä 1,5 celsiusastetta on pidetty turvarajana, jota ei saa ylittää. Nyt tuo raja on rikki. Kun ilmasto porskuttaa kohti kolmen asteen kuumenemista ovat vaarana ikiroudan, mannerjäätiköiden ja merivirtojen romahtaminen. Miten näihin muutoksiin varaudutaan? Mitä niille voi edes tehdä? “Kyllähän tässä ollaan käytännössä ylitetty se 1,5 astetta,” Outi…

  • Kannut kaakkoon 3/24

    Valtsikassa me opiskelijat saamme työkaluja, joilla voimme ymmärtää ja analysoida ajankohtaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä. Tiedekunnan etuna on aina ollut kyky käsitellä asioita kriittisesti, myös valtavirran ajattelun vastaisesti. Me valtiotieteilijät ymmärrämme erimielisyyttä ja jopa arvostamme vaikeita ja ristiriitaisia kysymyksiä sekä konsensuksen ravistelemista. Omien opiskeluvuosiemme aikana on tapahtunut äkkiarvaamattomia tapahtumia – pandemia, Venäjän hyökkäyssota ja Israelin toteuttama etninen…

  • Pääkirjoitus: Arvotonta höpsismiä

    Kuva: Armas Weselius. Presidentti Stubbia ärsyttää varmasti, että Suomen ulkopolitiikka näyttää sotkulta juuri hänen vahtivuorollaan. Vieläpä, kun hänen puolueellaan on hyppysissään ulkopolitiikan värisuora. 4.10. Stubb julisti, että vaikeaakin keskustelua pitää käydä. Sitten hän ryhtyi pelottelemaan kansaa wanhalla neuvostopeikolla: vihollinen kuuntelee ja käyttää erimielisyyttämme hyväkseen! Tietämättömyys on voimaa. Stubb puhuu uudesta aikakaudesta, muttei kykene vastustamaan Kekkoslovakian…

Lisää luettavaa