/Porthanian neljä vuodenaikaa

Porthanian neljä vuodenaikaa

Valtsikan jodelissa kuhisee kuin McDonaldsin jonossa neljältä lauantaiyönä. Analyyttisen poliittisen keskustelun ja korkeatasoisen ajattelun Mekassa, @valtsika-jodelkanavalla, ollaan erityisen huolissaan kesätöiden ja harjoittelupaikkojen hakemisesta. 

Harjoittelupaikat ja niiden haastatteluissa pärjääminen ovat valtsikalaisten ikuisuuskysymys, johon liittyvää tuskaa pyritään lievittämään kyselemällä vinkkejä samassa veneessä olevilta kohtalontovereilta. Hakijalle ehdotetaan vinkiksi muun muassa harjoittelupaikkansa ajankohtaisiin hankkeisiin ja toimintaan tutustumista, jolloin haastattelijan päähän jää kuva asiantuntevasta hakijasta. Esimerkiksi saadakseen jalkansa ulkoministeriön oven väliin hakijan tulisi olla perillä osaston alueen poliittisesta tilanteesta ja Suomen intresseistä alueella, Jodelissa vinkataan. 

Hiusten harmaantumista tuottaa myös palkkataso, joka on tunnetusti kehnompi kolmannella sektorilla. Järjestömaailmassa alan koulutusta vaativasta asiantuntijatehtävästä saatetaan maksaa vain 2500 euroa kuukaudessa, mikäli anonyymiä kanssavaltsikalaista on uskominen. Mikäli palo järjestömaailmaan ei roihua kuumana, kannattaisi työnantajaa harkita ehkä kahdesti. Samantasoisen palkan saa nimittäin myös Alepan kassalla, jossa asiantuntemus punaisen ja valkoisen Marlboron erosta on jo hyvä alku.

Opiskelijoita puhuttavat luonnollisesti myös vaalit, joissa kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama porvarihallitus saattaa näyttää todennäköiseltä lopputulemalta. Valtsikan kanavalla pohditaankin taktisia äänestyspäätöksiä, joilla tällaisen hallituksen muodostumisen voisi estää. Muuan vasemmistoliiton uskollinen äänestäjä pohtii, kannattaisiko ääni sittenkin antaa demareille porvarihallinnon torjumisen todennäköisyyden parantamiseksi. Ajatusta tuntuu kannattavan suurin osa keskustelijoista. Paitsi yksi perussuomalaisten äänestämiseen taipuva, jonka vastaus äänestettiin pois. Vaalit hönkivät niskaan ja monipuolinen poliittinen debatti käy kuumana. 

Lopuksi on nostettava esiin erään keskustelijan huoli luennoilla supattamisesta, joka häiritsee muiden keskittymistä ja aiheuttaa ajatusten karkailua. 

”Voi ei anteeks”, kuuluu empaattisen valtiotieteilijän vastaus. 

Teksti: Joakim Kullas