/Porthanian neljä vuodenaikaa

Porthanian neljä vuodenaikaa

Valtsikan Jodel-kanavalla ollaan jo melkein kesälomalla, tai kuten opiskelijat sitä kutsuvat, kesätöissä. Valtiotieteilijöiden vuodatuksia käsittelevälle keskustelualustalle ovat löytäneet tiensä myös pääsykokeita kuumottelevat tulevat kandidaatit ja maisterit, jotka eivät ole vielä huolissaan huonosta keskiarvostaan tai harjoittelupaikoista käytävästä taistelusta. 

Pääsykokeeseen valmistautuvat harmittelevat muun muassa sitä, etteivät vielä koe osaavansa kaikkea mahdollista. Mikäli tunne alkaa käymään mahdottoman raskaaksi, saattaa opiskelualan pohtiminen uudelleen olla suotavaa. Moni nimittäin kertoo valmistuvansa valtiotieteiden maisteriksi saman tunteen vallassa. Mikäpä sen mukavampaa, kun joutua sen jälkeen markkinoimaan työnantajalle omaa osaamistaan psykologisten testien ja muun rekrytointigrillauksen lomassa. 

Osa pohtii myös, ovatko lukuisista tieteenaloista koostuvat valtiotieteet sittenkään oikea ala itselle. Vastauksen saa onneksi vertaamalla itseään valtiotieteen opiskelijoista liikkuviin stereotypioihin, sillä ne pitävät aina paikkansa. Jodelin nojatuolipsykiatrit tietävät analysoida, että tyypillisen valtiotieteilijän elämä koostuu pääasiassa viinin kittaamisesta, tupakoinnista ja ahdistuksesta kärsimisestä. Myös köyhyyden larppaamisen ja kommunismin kerrotaan kuuluvan perusominaisuuksiin. Ei siis mikään ihme, että tämänkin lehden kanteen on nostettu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulua kritisoiva artikkeli.  

Osa valtsikalaisista on myös rohjennut lähteä kritisoimaan ainejärjestötoimijoiden tekemisiä, mikä on aiheuttanut närää syvällä järjestöissä suhmuroivissa harmaissa eminensseissä. Opinahjon ilmapiiri puhkesi kukkaan, kun vappubakkanaalien dj-valinta alkoi jakaa mielipiteitä. Jodelin Hemingwayt esittivät näkemyksiä puolin ja toisin. Osan mielestä asian julkinen kritisointi oli julmaa, kun taas osa muistutti, että järjestötoimijoiden tehtävänä on myös kuunnella palautetta. 

Kevätriitelyn ja ahdistuksen lisäksi valtsikalaiset kiittelivät rakasta kustantajaamme Kannunvalajia onnistuneista vuosijuhlista ja ”hyvällä sykkeellä” esiintyneestä yllätysartistista. Ja niin kiittää myös Tutkain, jotta tätäkin laatupalstaa voidaan julkaista jatkossa. 

Joakim Kullas