/Tyhmä kysymys

Tyhmä kysymys

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen: Miksi Turkki on vihainen Suomelle? 

Kirjoitan tätä Turkista, jossa en ole kohdannut vihaa. Siispä ainakaan kaikki turkkilaiset eivät ole ainakaan kaikille suomalaisille vihaisia. Voi toki olla, että he osaavat piilottaa vihansa erityisen hyvin.  

Ehkäpä kyse on presidentistä. Turkkilainen professori korosti juuri minulle, että presidentti Erdogan on luonteeltaan tiuskivan kiukkuinen. Itse uumoilen, ettei Erdogankaan vihaa Suomea ainutlaatuisen syvällisesti.  

Voisiko Turkista löytyä yleisempiä syitä vihaan? Esimerkiksi että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys merkitsee Itämeren muuttumista eräänlaiseksi Naton sisämereksi ja sikäli Venäjälle hankalammaksi kulkureitiksi, minkä vuoksi Turkin salmet muuttuvat Venäjälle tärkeämmäksi reitiksi, mikä taas voi aiheuttaa Turkille lisää paineita Venäjän taholta, mistä turkkilaiset eivät ehkä juurikaan pidä, minkä vuoksi nihkeys Suomen Nato-jäsenyyttä kohtaan saattaa olla laajempaa kuin vain Erdoganin vaalipoliittinen kiukuttelu. Ei tämäkään nihkeys silti vihaa liene. 

Jonkun mielestä voi olla hassua, että Suomessa jumalanpilkka on rikoslaissa kielletty suoremmin kuin Turkissa. Tämän vuoksi joku turkkilainen saattaa olla kateellinen Suomelle tai kummastella Suomea, mutta enpä usko siitäkään vihaa viriävän.  

Teivo Teivainen

maailmanpolitiikan professori 

Tyhmän kysymyksen kysyi Joakim Kullas.