/Lukuvinkkejä by KM1

Lukuvinkkejä by KM1

Syksy on saapunut, illat pimentyneet ja opinnot alkaneet. Vastapainona painaville akateemisille ajatuksille olen jälleen löytänyt kaunokirjallisuuden, jonka vie ihanasti mukanaan uusiin maailmoihin. Huononevan keskittymiskyvyn lisäksi olen löytänyt TikTokista (#booktokista) lukuvinkkejä, sekä idean tästä palstasta: jokaisen kirjavinkin yhteyteen on lisätty kappale, joka johdattelee kirjan tunnelmaan.

 

Menossa on kai jonkinlainen edgy-syksy, sillä kirjasuositukset edustavat teemaltaan jotain, mitä voisi kutsua vaikkapa dark akademiaksi. Suosittelen näistä kirjoista nautittavan sadepäivinä viltin alla tai vaihtoehtoisesti edgyilemään kirjan kanssa kampuksella, niin että muutkin tajuaa, että oot hot ja mysterious. Hyviä lukuhetkiä<3 

 

Biisi: Violin Concerto No1 in G Minor, Op.26:1, Max Bruch 

Kirja: Nix, Nathan Hill

 

Luin kirjan viisi vuotta sitten matkustellessani, ja se sopi mielestäni erinomaisen hyvin juuri syksyyn. Niinkin hyvin, että se tulee edelleen ensinnä mieleen, kun nyt pohdin suosituksia tälle palstalle. Nix on Nathan Hillin esikoisteos, jossa Max Bruchin viulusoolo on keskeisessä osassa. Mielestäni se sopii äärimmäisen hyvin myös kuunneltavaksi kirjan lukuhetkiinkin. Kirjassa on useita kutkuttavia teemoja. Se kertoo yliopistoproffasta, joka ei löydä työstään tai elämästään nautintoa, kadonneesta äidistä, jolla saattaa olla takana joku railakas hippinuoruus, jota päähenkilön on alettava selvittämään, sekä lapsuudesta, rakkaudesta ja näkistä.  

 

Biisi: In the woods somewhere, Hozier 

Kirja: Jumalat juhlivat öisin, Donna Tartt 

 

Sanon usein, että Jumalat juhlivat öisin on lempikirjani. Donna Tartt on pelottavan viisas kirjailija, joka kirjoittaa kirjojaan aina vuosikymmenten ajan välineinään kynä ja paperi. Tartt ei myöskään anna juuri koskaan haastatteluja.Tämäkin kirja sopii edgyilyyn, sillä päähenkilö on raasu filosofipoika, joka aloittaa kielten opiskelun yliopistossa ja saa uusia ystäviä, jotka ovat kauniita, viisaita ja mysteerisiä. Kirja saa lukijan ensin janoamaan heidän seuraansa ja luottamaan heihin, kunnes… ainiin, ja liittyy siihen joku murhakin. Lue kirja.  

Ps. Kannattaa kuunnella Hozieria myös värikkäiden lehtien kahistessa maassa askelten alla. 

 

Biisi: Bad Romance, Lady Gaga 

Kirja: Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan, Liv Strömquist

 

Kannattaa ehdottomasti lukea tämä sarjakuva siitäkin huolimatta, ettei innostuisi mistään biisistä. Kirja nimittäin tarjoaa vallankumouksellisia, vaihtoehtoisia käsityksiä ja tapoja hahmottaa rakkautta ja ihmissuhteita. Lukupaikoiksi suosittelen julkisia tiloja kampuksesta kahviloihin, sillä Liv Strömqvistin lukeminen on ehkä kuuminta ikinä. Samoja viboja kuin  pikakahvimemegirlin ig-postauksissa ja omaa luokkaa -podcastissa. Kannustaa sekoilemaan ja rakastamaan menestymisen ja yksilöllistymispaskan sijaan. 

 

Biisi: Seven devils, Florence + The Machine

Kirja: The dangers of smoking in bed, Mariana Enríquez 

Enríquezin novellikokoelma saa todellakin mielikuvituksen liikkeelle. Se kutkuttelee pelottavilla ja ahdistavilla tarinoilla, jotka sijoittuvat Etelä-Amerikkaan. Novellit sivuavat politiikkaa, sukupuolta ja seksuaalisuutta, ja luovat yhteyksiä kulttuurin ja uskonnon välille. Sopii hyvin halloweenin fiilistelyyn ja pahojen henkien noitumisen seuraksi.