/Gradukeilassa

Gradukeilassa

Venäjän vaikuttaminen vuoden 2016 Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin on perusteellisesti koluttu aihe, mutta 2020 venäläisten vaalihäirintä jäi pienemmälle huomiolle, kun ongelmia vaalien kanssa ilmeni kotikutoisestikin. Viime vuoden joulukuussa julkaistussa gradussaan ”Russia Todayn (RT) kehykset Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaista demokraattien esivaaleissa 2020” Matias Tirroniemi käsittelee aihetta, vaikka painopiste ei olekaan pietarilaisissa trollitehtaissa. 

Tirroniemen gradu analysoi valtiorahoitteisen, kansainväliselle yleisölle suunnatun Russia Today -kanavan tapaa kehystää demokraattien presidentinvaaliehdokkaita vuoden 2020 esivaaleissa, ja pohtii julkisuusdiplomatian sekä propagandan käsitteitä suhteessa RT:n uutisointiin. Aineistona Tirroniemi on käyttänyt RT:n englanninkielisillä sivuilla esivaalien aikana julkaistuja artikkeleita, joita hän on luokitellut yleisimpien kehystystapojen mukaan. 

Tirroniemi nostaa aineistosta neljä yleiskehystä, jotka erottuivat RT:n uutisoinnissa: Sorrettu Sanders, Miljardööri Bloombergin mustamaalaus, Trumpin herjaava ääni ja Ex-VP Biden mokailee. Senaattori Bernie Sandersin kehystäminen demokraattipuolueen eliitin uhrina ja kansan etujen puolustajana peilautuu muiden ehdokkaiden kehystämiseen osaksi kieroa demokraattipuolueen eliittiä. Tirroniemen analyysin keskeisin johtopäätös on, että RT pyrki edistämään Sandersin valintaa demokraattien presidentinvaaliehdokkaaksi. Narratiivi sopii hyvin Venäjän tavoitteisiin heikentää demokraattipuoluetta myös sisäisesti ja siten tukea Trumpia. 

Vaikka Venäjän hyökkäyssodan myötä pääsyä useisiin venäläismedioihin – Russia Today mukaan lukien – on rajattu Euroopassa, ei Venäjän informaatiovaikuttaminen tietenkään ole ohi. Tirroniemen gradu antaa mielenkiintoisen katsauksen valtiojohtoisen median rakentamista narratiiveista ja strategisista päämääristä rajatun esimerkin kautta. 

Teksti: Ali Isokangas