Info

Tutkain

Valtiotieteellinen ylioppilaslehti Tutkain on Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden toimittama lehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1964 alkaen. Tutkain on puoluepoliittisesti sitoutumaton julkaisu.

Tutkain on pelkästään 2000-luvulla palkittu lukuisia kertoja HYY:n parhaana järjestölehtenä (2002, 2003, 2005, 2012 ja 2017).

Tutkainta julkaisee HY:n valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestö Kannunvalajat ry. Journalistinen linja on riippumaton tiedekuntajärjestöstä.

Vuonna 2024 Tutkaimen päätoimittaja on Olli Puumalainen.

Lista edellisistä päätoimittajista ja lisätietoja löytyy Wikipediasta.

Yhteystiedot

Tutkain ottaa ilolla vastaan palautetta ja juttuideoita. Etsimme myös jatkuvasti lisää kirjoittajia, kuvaajia ja kuvittajia. Paras tapa hypätä mukaan on tulla toimituskokoukseen.

Seuraava toimituskokous järjestetään syyskuussa. Voit tarjota juttuideaa milloin tahansa.

Toimitus: tutkain@kannunvalajat.fi
Päätoimittaja: olli.puumalainen@helsinki.fi

Tutkain somessa

Instagram Linkedin
  • Ne ovat palanneet! Valaiden vesillä New Yorkissa

    Kauan sitten kadonneet ryhävalaat ovat palanneet New Yorkiin. Merten jättiläisten selviytyminen näyttää, kuinka järjestöjen työ ja toimiva lainsäädäntö tuottavat tulosta. Nyt yhden maailman kuuluisimmista metropoleista on opeteltava elämään valtavien merinisäkkäidensä kanssa. Suojelutyö ei ole ohi. Teksti: Olli Puumalainen, kuvat: Artie Raslich/Gotham Whale Kesäinen Atlantti New Yorkin edustalla on siniharmaa. Horisontti on leveä ja puolipilvinen taivas…

  • Kuvareportaasi: Auttajien matkassa Itä-Ukrainassa

    Julkisuudessa on puhuttu paljon Ukrainan sodan suomalaistaistelijoista. Heitä on monia, mutta vielä enemmän maassa on muita suomalaisvapaaehtoisia. He palvelevat järjestöissä, järjestävät apua ja kouluttavat ukrainalaisia sotilaita. Kuvat ja teksti: Axel Alvesalo. Yli kaksi vuotta kestänyt Venäjän hyökkäyssota on muuttunut uuvuttavaksi kulutussodaksi. Rintamat vaativat jatkuvasti uutta kalustoa ja koulutettuja sotilaita. Ukrainan tilanne on vaikea. Vuoden 2022…

  • Demokratiaa talouden ehdoilla

    Orpon hallitus ajaa uudistuksia läpi tiukkaan tahtiin. Monet niistä heikentävät pienituloisten työntekijöiden ja opiskelijoiden asemaa. Heikennysten oikeutuksessa korostuvat kolme argumenttia: valtion etu, arkijärki ja uudistusten demokraattinen alkuperä. Samaan aikaan lakkoilijat maalataan uusina vihollisina, jotka edustavat kaikkea päinvastaista. Jos mielenosoitukset halutaan pois päivänvalosta, missä hallitukseen kohdistuva vaikuttaminen todella tapahtuu? Teksti ja kuvitus: Vera Lampila. Hallituksen suunnittelemat…

  • Kommentti: Voiko Suomi esiintyä kestävyyden soihdunkantajana?

    Yritysvastuudirektiivi meni läpi– Suomesta huolimatta! Vaikka historiallinen askel yritysvastuussa näyttää vihdoin toteutuvan, ei saa unohtaa, että Suomi oli valmis tyrmäämään sen kriittisellä hetkellä.  Teksti: Siiri Luukkanen. Kuvitus: Olga Kallio. Helmikuun alussa elettiin kauhun hetkiä, kun vuosia valmisteltu yritysvastuudirektiivi oli vaarassa kaatua kokonaan. Suomi eräiden muiden maiden rinnalla oli päättänyt vetää tukensa direktiiviltä äänestyksessä, vaikka sen…

  • Gazan sota tuli museoon – taidetta ja politiikkaa Yhdysvalloissa

    Sota Gazassa on paljastanut Yhdysvaltojen taidekentän poliittisia kytköksiä sekä johtanut lukuisiin boikotteihin ja cancelointeihin. Globaalien kriisien keskellä taidemuseoilta vaaditaan samaan aikaan neutraaliutta ja poliittista kantaa. Kuinka poliittista amerikkalainen taide saa olla? Teksti: Riina Piirilä, kuvitus: Aliisa Peltoniemi Nykytaide kiinnostaa newyorkilaisia: maaliskuisena lauantaipäivänä Whitney Museum of American Artin uusinta kotimaista taidetta esittelevä biennaali on ääriään myöten…

  • EU havittelee Grönlannista vihreän siirtymän raaka-ainepankkia

    Maailmankartan yläreunaa hipoo yleensä tilastojen valossa harmaaksi väritetty Grönlanti – tietoa ei saatavilla. Enää Grönlannin hupeneva jääpeite ei ole ainoa, mikä herättää kansainvälisen kiinnostuksen. Maailman suurimmalla saarella tiivistyvät suurvaltapolitiikka ja turvallisuus, ilmastonmuutoksen rajut seuraukset, taistelu alkuperäiskansojen oikeuksista, kasvava turismi ja kilpajuoksu maaperän rikkauksille.  Teksti ja kuvat: Eeva Honkonen, kuvitus: Saara Pylkkänen Grönlanti on kaupan! Tai…