1300 traktoria, Elokapina ja Viktor Orbán

Teksti ja kuvat: Justus Lehtisaari

Torstaina 31.1.2024, viimeisenä tammikuun yönä, valtasi Brysselin kummallinen torvien kakofonia, kun 1300 traktoria vyöryi kohti Euroopan parlamenttia. Saksasta ja Ranskasta alkanut maanviljelijöiden protestiliike oli saavuttanut Euroopan pääkaupungin, samaan aikaan kun Euroopan johtajat valmistautuivat kokoontumaan seuraavana päivänä keskustelemaan muun muassa Ukrainalle annettavasta 50 miljardin euron tukipaketista. 

Square de Meeusin laitamille pysäköidyssä traktorissa on kovasanainen mielipide Euroopan johtajista; “Euroopan johtajat ovat ylikansallisten yritysten prostituoituja.”

Ensimmäisenä maanviljelijöitä vastaan Brysselin yöhön oli rientänyt Unkarin pääministeri Viktor Orban, joka omien sanojensa mukaan toivotti “kansan äänet” tervetulleiksi kaupunkiin. Kuten yksi mielenosoituksen sloganeiksi muodostunut huudahdus asian ilmaisee: “Ursula, we are here!”

Mielenosoitus keräsi runsaasti väkeä Place du Luxembourgille.

Facebook-tilillään julkaisemallaan videolla Orban tallustelee traktorien valtaamilla kaduilla ja kättelee kaupunkiin saapuneita mielenosoittajia. Orbanille maanviljelijöiden saapuminen oli varmasti helpotus – tai viimeinen mahdollisuus saada jotain tukea Ukrainan 50 miljardin euron tukipaketin kaatamiseksi, josta perjantain huippukokouksessa oltiin käymässä neuvotteluja.

John Cockerillin patsaaseen on kiinnitetty kyltti kehottaa eurooppalaisia vastustamaan valtionjohdon mielivaltaisuutta.

Yön valjetessa aamuksi olivat traktorit ja mielenosoittajat vallanneet Euroopan parlamentin edessä sijaitsevan Place du Luxembourgin. Poliisit olivat linnoittautuneet parlamentin alueelle piikkilanka-aitojen taakse mellakkavarusteet ja vesitykit aseinaan. Mielenosoittajat puolestaan olivat varustautuneet tyhjillä kaljapulloilla, ilotulitteilla ja kananmunilla. Kumpikin puoli sai osumia, mutta pahemmilta vahingoilta vältyttiin – jos parlamentin edustalla sijaitsevan teollisuuspohatta John Cockerillin patsaan tuhoamista ei lasketa. 

Mielenosoitus on koonnut paikalle niin elokapinalaisia, maanviljelijöitä kuin vapaakaupan vastustajia.

Mielenosoittajat olivat ripustaneet parlamentin seinään lakanan, jossa lukee “Free farmers, stop free trade”. Erääseen traktoriin kiinnitetty kyltti taas ilmaisee Euroopan johtajien olevan “monikansallisten yritysten huoria” – ei ihme että Orban oli ensimmäisenä rientänyt mielenosoittajia vastaan kun he yöllä olivat saapuneet kaupunkiin. Nationalististen iskulauseiden lisäksi löytyi mielenosoituksesta myös muutama Venäjän lippu – herkkua varmasti tämäkin Orbanille, joka Euroopassa tunnetaan Venäjä-mielisenä poliitikkona . 

Mellakkapoliisit ovat linnoittautuneet piikkilankojen taakse Euroopan parlamentin alueelle. Lähestyvät mielenosoittajat poliisi karkottaa vesitykeillä.

Mielenosoituksessa oli nähtävissä myös vahva ympäristöliikkeen läsnäolo, kuten esimerkiksi Elokapinan. Vapaakaupan vastustaminen ja ympäristöliike nivoutuvat yhteen Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn kanssa tehdyn Mercosur-kauppasopimuksen vastustamisen kautta. Greenpeace on esimerkiksi kuvannut sopimusta “painajaiseksi luonnolle”, sillä se kiihdyttäisi soijan ja naudanlihan tuontia Brasiliasta – huono asia niin ympäristön kuin myös Eurooppalaisten maanviljelijöiden kannalta. 

Mielenosoittajat ovat kasanneet Euroopan parlamentin edustalle palavia roska- ja rengaskasoja.

Samaan aikaan kun Parlamentin edessä osoitettiin mieltä, käytiin muutaman korttelin päässä keskusteluja EU:n johtajien kesken. Ukrainan 50 miljardin euron tukipaketti vietiin läpi, eivätkä keskustelut muutenkaan tarjonneet tyydytystä sen enempää Orbanille kuin maanviljelijöillekään.

Mielenosoitukset ovat jo saaneet jatkoa, kuten 26.2. Belgialaisten maanviljelijöiden liitot ovat uhkailleet jopa koko maan blokkaamisella. Mielenosoituksen sloganin voisikin muotoilla nyt uudelleen: “Ursula, we are here to stay!”. Vain tulevaisuus näyttää millaisia petikavereita seuraavista mielenosoituksista löytyy – Orban ja Elokapina olivat jo varsin hyvä aloitus.

Emanuele Gualandrin paikan päältä Tutkaimelle kuvaama videoreportaasi Youtubessa.