/Tyhmä kysymys

Tyhmä kysymys

 

Valtio-opin dosentti Hanna Wass: Miksi kepu pettää aina?

 

Sanonta on laitettu Demarin päätoimittaja Aimo Kairamon (1941–2004) nimiin, mutta tiettävästi sen juuret ulottuvat jo edeltäjä Maalaisliiton toimintaan Suomen itsenäisyyden alkuvuosina.

 

Keskusta on läpi historiansa ollut taitava havaitsemaan politiikassa tarjoutuvia mahdollisuusrakoja ja valmis vauhdikkaisiin käänteisiin niihin tarttumisiksi. Keskustan näkökulmasta tässä on kyse uskollisuudesta puolueen omalle kannattajakunnalle ja sen tarpeille, minkä rinnalla hallituskumppaneiden tyrmistys ja menetetty maine ovat toissijaisia. Näin solmittu sidos on osoittautunut häkellyttävän kestäväksi: keskustalaiset palaavat yöjuoksuiltaan kerta toisensa jälkeen kotiin nostamaan puolueensa uuteen kukoistukseen. 

 

Keskusta on ideologiselta asemoitumiseltaan myös siinä määrin haluttava partneri niin vasemmistolle kuin oikeistolle, että sille annetaan vielä yksi mahdollisuus. Puolueella on siten huomattava määrä poliittista temmellystilaa, leveragea, mikä herättää kilpailijoissa kaunan rinnalla kateutta. Osuvampi hokema voisikin olla ”Kepu kestää aina”. 

 

Hanna Wass

yleisen valtio-opin dosentti, varadekaani

 

Tyhmän kysymyksen kysyi Veikka Hintikka.