Jokaiselle julkista keskustelua seuraavalle on tullut selväksi, että opiskelijat ovat uupuneita. Puhutaan jopa mielenterveyskriisistä, jonka ratkaisemiseksi Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK) vaativat keinoja mielenosoituksessaan Säätytalolla huhtikuussa.
Mielenterveysongelmien juurisyiden analysoiminen on maallikolle hankalaa, mutta vaikuttavia tekijöitä ei välttämättä tarvitse etsiä kaukaa. Jokainen joskus opiskellut tietää, millaista opiskelijan elämä voi olla. Se on tasapainottelua ajan ja rahan välillä, mikä liiallisuuksiin mennessä johtaa helposti uupumukseen.
On tunnettu luonnonlaki, että raha ja aika ovat ainakin tavallisilla ihmisillä toisiaan syöviä resursseja. Rahan saamiseksi on myytävä aikaansa, eli tehtävä töitä, jolloin aika on melko kortilla. Jos taas haluaa säästää aikaa eikä tehdä töitä, on rahasta yleensä tiukkaa. Näin on monella opiskelijalla, jotka haluavat keskittyä opiskeluun ja käyttää elämiseen vain ne tuet, joita valtio tarjoaa.
Työskentely voi kuitenkin tuntua houkuttelevalta, mikäli ei halua valmistua kaulaa myöten veloissa, sillä opintolainan ottaminen on usein ainoa mahdollisuus elää inhimillistä opiskelijaelämää kalliiden elinkustannusten Suomessa. Jos saa napattua työpaikan omalta alaltaan jo opiskeluaikana, siitä kerätty kokemus voi myös auttaa työn hakemisessa valmistumisen jälkeen.
Vaikka työnteko opiskelujen ohella voi olla monelta kantilta järkevää, liika työnteko on monille helppo tie opintojen pitkittymiseen tai uupumukseen. Silti jokainen varmasti tuntee ihmisiä, jotka tekevät hullun lailla töitä, opiskelevat ja pyrkivät hoitamaan muutakin elämää sivussa. Osalta työnteon ja opiskelun yhdistäminen onnistuu helposti, mutta kaikki eivät välttämättä ole veistetty samasta muotista.
Siksi opintojen tietynlaisesta avoimuudesta on syytä pitää jatkossakin kiinni. Työnteko opintojen ohella on oltava mahdollista myös erilaisten harjoitteluiden ulkopuolella, mutta myös pelkkiin opintoihin keskittyvien on tultava toimeen erilaisilla tuilla.
Uupumuksen ja mielenterveyskriisin syyksi on mahdotonta nostaa yksittäistä asiaa, koska jokaisen ihmisen elämäntilanne ja jaksamisen rajat ovat erilaiset. On kuitenkin tärkeää pitää siitä, että jokainen pystyy rakentamaan itselleen sopivan opiskelijaelämän. Opiskelijoilla on jo tarpeeksi paineita, aikarajoja sekä muita rajoituksia, jotka voivat helposti lisätä uupumusta ja hankaloittaa opintoja.
Joakim Kullas
Tutkaimen päätoimittaja
Kuva: Ali Isokangas