/Porthanian neljä vuodenaikaa

Porthanian neljä vuodenaikaa

Kansanedustaja Teemu Keskisarjan (ps) iltapäivälehdille kertomat toiveet opiskelijoiden runsaammasta alkoholinkäytöstä ovat herättäneet keskustelua myös valtsikan Jodel-kanavalla. Eräs anonyymi opiskelija alkoi pohtia, mikseivät ihmiset enää alkoholisoidu, ja vastauksia oli tarjolla nopeasti. 

Kommenteissa nostettiin esille, kuinka oikeassa Keskisarja lausunnoillaan oli. Palstalla arveltiin, että ihmiset valittaisivat vähemmän Jodelissakin, mikäli jaksaisivat käydä bilettämässä. 

“Ei ketään ny jaksa mennä sinne selvänä”, kanssaopiskelijoita muistutettiin. 

Nykynuorison pullamössöytyminen alkoholin käytön suhteen ja nuorten kasvava raittius herättivät yllättävän paljon kriittistä keskustelua. Eräänä syypäänä pidettiin koronapandemiaa, sillä ennen koko maailman sulkenutta virusta “pääsi helposti sille perinteiselle matkalle kohti alkoholismia”. 

Pullamössöä on myös se, mikäli keskittyy pelkkään suorittamiseen. Valtsikan tutkintojen “riittämättömyyttä mihinkään” pitäisikin käsitellä alkoholisoitumisen kautta, joka kuulemma auttaa myös verkostoitumisessa. Kysykää vaikka Ahti Karjalaiselta

“Meidän alalla verkostoitumalla saa töitä, ei vitosen keskiarvolla. Ja tätä ei moni tunnu ymmärtävän”, eräs kommentoija nosti esiin. 

Etanolin voimalla tehtävässä verkostoitumisessa on kuitenkin oltava tarkkana. Mikäli aivolohkojen liuottamisesta innostuu liikaa, illan aikana muodostettuja verkostoja voi olla myöhemmin vaikea muistaa. 

Verkostoitumisen ja alkoholisoitumisen lisäksi valtsikalaisia mietityttää se, mitä ihmettä valtiotieteiden maisterin tutkinnolla oikein tehdään. Osasta opiskelijoista tuntuu siltä, etteivät työnantajat tunnista valtiotieteilijöiden osaamista, kun konsulttipöhisijät ja asiantuntijatkin ovat suurimmaksi osaksi luonnontieteilijöitä ja insinöörejä. 

Eräs kommentoija huomautti, etteivät valtsikalaiset saa osaamista olemassa valtsikalaisia, vaan jokaisella on oma yksilöllinen osaamisensa. Tämän ovat ilmeisesti myös tajunneet työnantajat, sillä kommenttien mukaan VTM-tutkinto on ainoastaan merkki siitä, ettet ole “täysi idiootti”. Iloisella mielellä siis töitä hakemaan! 

Teksti: Joakim Kullas