/Kannut kaakkoon!

Kannut kaakkoon!

Teksti Kaisla Huhta ja Venla Nenonen

 

Mitä kiinnostavaa Kannunvalajissa on meneillään? Mitä valtsikalaisten päänmenoksi suunnitellaan? Entä millaisia pohdintoja syntyy Kannun arjen tuoksinassa? Tällä palstalla Kannunvalajien hallituslaiset pyrkivät vastaamaan näihin kysymyksiin ja purkamaan tuntojaan. Kannut kaakkoon!

 

Valtsikalla on ollut suuri rooli elämämme polulla meille molemmille. Ennen kaikkea olemme saaneet mukaamme ihania muistoja, jotka tulevat kulkemaan mukanamme koko lopun elämäämme. Tänä vuonna Kannunvalajien puheenjohtajistossa pyrimme tuottamaan samankaltaisia muistoja kaikille valtsikalaisille. Valtsika on kliseisti ollut meille molemmille koti, jossa olemme löytäneet elinikäisiä ystäviä, saaneet unohtumattomia muistoja sekä löytäneet oman äänemme. Kaikki eivät ole valitettavasti näin onnekkaita. Valtsika ei ole kaikille koti tai edes mieluinen opiskeluyhteisö, jossa saisi olla turvassa oma itsensä. Rasismia, syrjintää ja kiusaamista esiintyy edelleen valitettavan paljon. Valtsikaa syytetään usein tekopyhyydestä ja tyhjästä maailmanparantamisesta. Kritiikissä on varmasti perää, mutta meillä on tulevina valtiotieteilijöinä ainutlaatuinen rooli olla samaan aikaan vallankäyttäjä ja vallankäytön kritisoija. Toivottavasti osaamme käyttää tätä roolia oikein ja puuttua vallitseviin epäkohtiin tehokkaasti.

 

Muiden epäkohtien lisäksi valtsikan hyvin uniikki suorituskulttuuri luo paineita meille kaikille. Jatkuva kilpailu ainejärjestöpesteistä, harjoittelupaikoista ja työpaikoista luo stressiä kaikille koulutusohjelmasta riippumatta. Tämä näkyy esimerkiksi kyselyissä, joissa hälyttävän moni valtsikalainen kertoo uupumuksesta ja muista mielenterveyden ongelmista. Meidän tulee yhdessä lähteä murtamaan tätä pahoinvoinnin kulttuuria tiedostamalla pahoinvoinnin taustalla olevia syitä ja lähtemällä rohkeasti kyseenalaistamaan olemassa olevia rakenteita. Tiedekuntamme on jo ennestään tunnettu rakenteiden ja normien ennakkoluulottomasta kyseenalaistamisesta. Juuri tämän periaatteen mukaisesti Kannunvalajat on historiansa aikana tehnyt uraauurtavaa työtä opintoasioiden, turvallisemman tilan periaatteiden ja edunvalvonnan saralla.

 

Työ ei ole aina palkitse tekijäänsä heti, vaan joskus työn hedelmät näkyvät vasta jonkin ajan kuluttua. Silti meillä on vastuu ajaa niiden asiaa, jotka eivät sitä itse jaksa tai muuten pysty tekemään. Koemme, että kuluneet kaksi vuotta ovat olleet hyvin vaikeaa aikaa ensinnäkin järjestötoiminnalle ja myös meille kaikille yksilöinä. Lisäksi korona-aika on verottanut yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kokemusta yhteisöstä, mikä on suuri menetys meille kaikille. Kannunvalajien tavoitteena tänä vuonna onkin edistää opiskelijoiden palautumista etäajasta sekä vahvistaa valtsikan yhtenäisyyttä, jotta tulevaisuudessa jokaisella valtsikalaisella olisi hyvä olla. Tämä ohjenuora on tärkein prioriteetti Kannunvalajien toiminnassa tänä vuonna. Toivottavasti se on sitä myös tulevina vuosina.

 

Lyhyt kokemuksemme Kannunvalajien puheenjohtajina on jo nyt opettanut meille paljon itsestämme ja tavoistamme toimia yhdessä muiden kanssa. Toisaalta se on opettanut valtavasti myös valtsikayhteisöstä. Olemme saanut kunnian tutustua hienoihin ihmisiin, jotka jaksavat tehdä vapaaehtoisesti työtä yhteisönsä eteen. Lopulta kaikkien järjestöjen toiminnan perustana ovat jäsenet, sillä jäsenet ovat se yleisö, jonka vuoksi tätä työtä tehdään. Kannunvalajat on meille äärimmäisen tärkeä järjestö. Se oli ensimmäinen järjestö, jonka tiesimme valtsikasta. Se oli myös ensimmäinen, johon liityimme päästyämme opiskelemaan tiedekuntaan. Suurin toiveemme on, että kaikki saisivat osansa siitä hyvästä, jota Kannunvalajat ja koko valtsikayhteisö voivat tuottaa. Saamme nimittäin tehdä töitä yhteisömme eteen ylpeinä tiedekuntamme aktiivisista opiskelijoista ja vahvasta järjestökentästä.

 

Kaisla Huhta toimii Kannunvalajien puheenjohtajana ja Venla Nenonen varapuheenjohtajana kaudella 2022.