Tutkain

Valtiotieteellinen ylioppilaslehti vuodesta 1964

Uusimmat jutut

  • Manosfääri — politiikan uudet kuninkaantekijät

    Donald Trump turvautui vaalipolulla joukkoon vaikuttajia, joita yhdistävät maskuliinisuuden ihannointi, ”wokelle” haistattelu ja oikeistolaisuus.”Manosfäärin” isoilla nimillä on valtava nuorten miesten yleisö – eli rutkasti poliittista potentiaalia. Teksti: Santeri Hovi. 6.11.2024 Florida. Donald J. Trump astelee lavalle. Hän paistattelee tuoreen voittonsa valossa. Tähän voittoon moni ei vielä hetki sitten olisi ollut valmis uskomaan – onhan herra…

  • Kannut kaakkoon 4/24

    2024 on ohi, ja samalla päättyi kauteni Kannunvalajien puheenjohtajana. Kun muistelen mennyttä vuotta, on mielessäni yksi sana: yhteisö. Valtsikassa tuo sana kytkeytyy toiseen lempiasiaani, nimittäin järjestötoimintaan. Jos työnimikkeet eivät kerro kaikkea työelämästä, eivät tutkintonimikkeetkään kerro koko totuutta opiskelijaelämästä. Lukuisat uratarinat alkavat jo opintojen aikana, ennen ensimmäistä harjoittelupaikkaa tai edes haastattelukutsua, ennen maisterisemmaa tai asiantuntijataitojen kurssia….

  • Pääkirjoitus: Opiskelija, ole vaarallinen

    Suomen ylioppilaskuntien liitossa puhutaan yleviä. Olen liittokokouksessa kuvaajana, kärpäsenä katossa. On syksy 2021–22, kahden vuoden vaikutelmat ovat sulaneet mielessäni yhdeksi ja samaksi tilaisuudeksi.  Osallistuja toisensa jälkeen marssii reippaasti pönttöön. Ajan henki on selvä: mielenterveyskriisi on kuuma sana. Tekoja vaaditaan. Opiskelijaliike on edelläkävijä! Sali on täynnä kilttejä ja kuuliaisia politiikasta ja yhteiskunnasta innostuneita nuoria, ikiopiskelijoita ja…

  • Katsokaa meitä – kuulkaa mitä sanomme

    Väkevä mielenosoitus ei vain vaadi, vaan se kaappaa huomion. Ihmisten kuhina, tunnelman sähköisyys, huumaavat äänet ja ylitsepursuava visuaalisuus ovat koukuttava yhdistelmä. Teksti ja kuvat: Olli Puumalainen. Mielenosoitus perustuu kontrastiin. Tullakseen huomatuksi, sen on oltava poikkeus, riitasointu tai häiriö. Siinä on oltava jotain, mikä nostaa sen arjen yläpuolelle, jotain mikä huomataan. Mielenosoitukset ovat tunnistettavia. Paikastaan ja…

  • Myyttinen 20-luku – Helsinki pandemian jälkeen nyt ja sata vuotta sitten

    Koronaviruksen aiheuttama shokki sai monet hakemaan turvaa menneisyydestä. Covid ei ollut Helsingin ensimmäinen pandemia – espanjantauti koetteli kaupunkia 1900-luvun alussa. Silloin vaivoja seurasi iloinen 20-luku. Kenties historia toistaa itseään sukupolvia myöhemmin.  Teksti: Kristian Paltila. Kuvat: Helsingin kaupunginmuseo. Espanjantaudin ensimmäinen aalto aiheutti pääasiassa lieviä oireita, kuten tavallisen flunssan kaltaista kuumetta ja väsymystä. Toinen aalto oli luonteeltaan…

  • “Ammuin presidentin” – amerikkalaisen poliittisen väkivallan lyhyt historia

    Donald Trumpista tuli 13.7.2024 kuudestoista Yhdysvaltain presidentti tai presidenttiehdokas, joka on joutunut poliittisen salamurhayrityksen kohteeksi. Tässä jutussa käydään tämä pitkä lista läpi ja ruoditaan, miksi luodit viuhuvat supervallan huipulla niin tiuhaan. Teksti: Santeri Hovi. Kuvitus: Aliisa Peltoniemi. Kuvat: Wikimedia Commons, käsittely Essi Sen ja Olli Puumalainen. Yhdysvallat ei suinkaan ole ainoa maa, jonka presidenttejä, poliitikkoja…

Lisää luettavaa