Tutkain

Valtiotieteellinen ylioppilaslehti vuodesta 1964

Jutut

  • Kaukoputki kohti kehitystä

    Kaukoputki kohti kehitystä

    Teksti: Emmi Vallittu Kuva: Pixabay Kuhisevat muuttoliikkeet, ilmastokatastrofi, disinformaatiokohut, #metoo… Maailma myllertää 2020-luvun kynnyksellä. Mutta millaisia ovatkaan tulevan vuosikymmenen suurimmat kehityshaasteet? Tutkain kiikaroi kohti polttavimpia tulevaisuuden kehityskysymyksiä maailman eri mantereiden näkökulmista. Millaisia trendejä kehityksen piirissä maailman mantereet ilmentävät? Ensimmäisessä osassa suunnataan katse Aasiaan, Australiaan ja Afrikkaan. Kehityksen kintereillä Kehityksen tavoitteista ja tarkoitusperistä on kinasteltu yhteiskuntatieteiden…

  • Periaatejulistuksesta YK:n ihmisoikeusvaltuutettuun

    Periaatejulistuksesta YK:n ihmisoikeusvaltuutettuun

    Teksti: Tom Henriksson Kuva: Unsplash Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus täytti viime vuonna 70 vuotta. Joulukuussa 1948 ihmiskunta sopi kaikkia ihmisiä koskevasta, yhteisestä arvopohjasta ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa. Keskustelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (LGBT) oikeuksista tekee näkyväksi sekä ihmisoikeuksien voiman että niiden rajallisuuden. Joulukuussa 1948 Yhdistyneiden kansakuntien (YK) yleiskokous kokoontui 183. istuntoonsa. Maailmanhistorian verisin konflikti oli päättynyt. Natsi-Saksan julmuudet…

  • Sähköistynyt ääni

    Sähköistynyt ääni

    Kirjoittanut: Minna-Kerttu Vienola, YTM, tohtorikoulutettava, Oulun yliopiston Eudaimonia-instituutti Kuva: Elina Nyholm   Viron uniikki sähköinen äänestysjärjestelmä ei hyödyistään huolimatta miellytä kaikkia. Sähköistä äänestysjärjestelmää kohtaan on esiintynyt monenlaista epäluuloisuutta liittyen turvallisuuteen ja pelkoon epäreilusta valtapelistä. Onko uhkakuvien viljely keskustelua itse äänestysjärjestelmästä vai jostakin muusta? Viro tunnetaan pienenä sähköisten palvelujen ihmemaana. Yksi ihmeen osista on vuonna 2005 käyttöön otettu…

  • Brasilialainen Puta Peita haluaa murtautua feminismin etuoikeutetuista tiloista

    Brasilialainen Puta Peita haluaa murtautua feminismin etuoikeutetuista tiloista

    Teksti & kuva: Heidi Nummi Puta Peita on feministinen brändi, jonka jo lähes ikonisen aseman saavuttaneet printtipaidat näkyvät Etelä-Brasilian katukuvassa laajasti. Printtipaidat toimivat ihmisjulisteina, jotka haastavat paitsi rasismin, sovinismin ja patriarkaatin, myös etuoikeutettuihin tiloihin lukittautuneen feminismin. Feminismin sijaan Peita puhuu naisten liikkeestä ja haluaa osoittaa, että sen agenda koskettaa jokaista naista. Naisten voimaan herääminen muutti…

  • Kulttuuripolitiikan muutos ja tulevaisuus donnerlaisittain

    Kulttuuripolitiikan muutos ja tulevaisuus donnerlaisittain

    Teksti: Urtė Liepuoniūtė Kuva: Janne Vasarainen Kuka voisikaan paremmin hahmottaa kulttuurikentän ja -politiikan muutosta kuin yli 50 vuotta siinä aktiivisesti toiminut kulttuurinen moniottelija? Pitkään ja ylimuodollisen teitittelevään haastattelupyyntööni vastataan nopeasti: ”Viikolla 13 käy”. Tällainen on Jörn Donner, jonka kanssa Tutkain keskusteli suomalaisen kulttuurin ja taiteen muutoksista, politiikasta ja tulevaisuudesta. Taiteesta politiikkaan Kruununhaassa sijaitseva työhuone on…

  • Pedagogisesti perusteltu läsnäolopakko?

    Pedagogisesti perusteltu läsnäolopakko?

    Teksti: Sara Heinonen Kuva: Heta Heikkala Läsnäolovelvollisuus luennoilla irvistyttää opiskelijoita ympäri tiedekuntaa. Korvaavat tehtävät, jotka opettaja määräsi kun et saanut vaihdettua sitä vihoviimeistä työvuoroa pois, painavat mieltä ja valvottavat öitä muiden dedisten lisäksi. Mutta onko läsnäolopakko todella lisääntynyt valtiotieteellisessä tiedekunnassa, ja mihin sillä pyritään? Kesällä 2017 Jukka Kolan, Helsingin yliopiston silloisen rehtorin, päätös opetukseen osallistumisesta…

  • Kiina ja Venäjä eivät tarvitse liittoa muuttaakseen maailmaa

    Kiina ja Venäjä eivät tarvitse liittoa muuttaakseen maailmaa

    Teksti: Anton Karppanen Kuva: Otto Karasvirta Kiinan ja Venäjän syvenevästä yhteistyöstä on tullut viime aikoina kuuma puheenaihe kansainvälisessä politiikassa, ja on puhuttu jopa muodostumassa olevasta liitosta. Maat ovat kyllä syventäneet yhteistyötään ja tulevat luultavasti tekemään niin jatkossakin, mutta epävirallisemman “strategisen yhteistyön” joustavuus ja epämääräisyys sopii molemmille osapuolille virallista liittoa paremmin: se ei aiheuta yhtä voimakasta…

  • Muuttuva Helsingin keskusta: shoppailuparatiisista kahviloiden ja taiteiden teemapuistoksi

    Muuttuva Helsingin keskusta: shoppailuparatiisista kahviloiden ja taiteiden teemapuistoksi

    Teksti: Alvar Aalto-Setälä Kuva: Vilma Puttonen Verkkokauppa myllää Helsingin keskustan uusiksi: Stockmann ja kivijalat murtuvat, mitä tulee tilalle? Mullistuksia on luvassa. Helsingin kivijalkaskene on kokenut suuria muutoksia 2010-luvun aikana. Konkurssi on syönyt sellaisia legendaarisia liikkeitä kuin Tiimarin, Makuunin, B&R:n ja Toys ”R” Usin. Tiimari kaatui 2014, muut kolme vuoden 2018 aikana, ja useammalla näistä yhtiöistä…

  • Valtiotieteistä vallan kahvaan

    Valtiotieteistä vallan kahvaan

    Teksti: Marissa Rämänen Kuva: Wikipedia   Eduskuntavaalit ovat takana ja uusi eduskunta on aloittanut työnsä. Kansanedustajiksi valittiin paitsi ennätyksellisen paljon naisia, myös useita valtio- tai yhteiskuntatieteitä opiskelleita ensikertalaisia. Millaisia ovat valtio- tai yhteiskuntatieteistä ponnistavat uudet kansanedustajat? Tutkain haastatteli heistä muutamaa.   Heidi Viljanen, sosialidemokraatit Heidi Viljanen on yhteiskuntatieteiden maisteri, jonka pääaineena oli sosiaalityö. Tampereen yliopisto….