Tutkain

Valtiotieteellinen ylioppilaslehti vuodesta 1964

Jutut

  • Mitä kafkamainen tarkoittaa?

    Mitä kafkamainen tarkoittaa?

    Teksti: Eero Lipponen Kuva: Unsplash Ihmisen olemisella on ehtonsa, kuten syntyvyys ja kuolevaisuus, moneus ja kanssaeläminen. Tämä maapallo, jota kiihtyvällä tahdilla tuhotaan. Ihmisen mahdollisuudet ovat noiden ehtojen rajoissa, rajatut. Silti ne ovat meidän näkökulmastamme miltei rajattomat. Suurin osa niistä on löytämättä kuin piiloleikin alussa.  Ja kun leikki alkaa, ovat Historia ja Runoilija etsijöitä. Heidän tehtävänään…

  • Vetoomus ainejärjestölehtitukien leikkaamista vastaan

    Vetoomus ainejärjestölehtitukien leikkaamista vastaan

    Me allekirjoittaneet vastustamme Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan talousjohtokunnan esitystä lakkauttaa järjestölehdille myönnetyt tuet ylioppilaskunnan vuoden 2022 budjetissa ja ylioppilaskunnan hallituksen esitystä puolittaa ne. Helsingin yliopiston järjestölehdet ovat olleet tärkeä osa yliopistokulttuuria ja -demokratiaa jo yli 150 vuotta. Kaikille avoimena alustana lehdet tarjoavat jäsenistölleen mahdollisuuden kritisoida ylioppilaskuntaa ja yliopistoa. Tällaisen alustan katoaminen supistaisi yhteisömme moniäänisyyttä merkittävästi. Vanhimmat…

  • Kuusi kysymystä Venäjän vaaleista

    Kuusi kysymystä Venäjän vaaleista

    Teksti: Jaakko Oleander-Turja Kuvitus: Hanna Lehmonen Venäjällä pidettiin duuman vaalit 17.–19. syyskuuta. Vaalien voittaja, valtapuolue Yhtenäinen Venäjä, ei tuskin yllättänyt ketään. Maan nykyiselle valtiomuodolle osuvin termi lieneekin illiberaali demokratia: vaalit ovat performanssi, jonka avulla valtapuolueen asemaa pyritään legitimoimaan.  Pseudodemokraattinen prosessi on Suomesta katsottuna irvokas, vaikkakin ajoittain myös huvittava. Erityismaininta annettakoon kulisseista ilmestyneelle kädelle, jonka kuvattiin työntävän ylimääräisiä…

  • Vapaus olla vahingoittumaton – Taiteen merkitys ihmismielelle

    Vapaus olla vahingoittumaton – Taiteen merkitys ihmismielelle

    Teksti: Amanda Alvesalo Kuvitus: Laura Kenttä Yksikään ihminen, joka mielellään kuluttaa mitä tahansa taidemuotoa – musiikkia, kuvataidetta, elokuvia, teatteria, mitä vain – ei kyseenalaista sitä arvoa ja mielihyvää, jota hyvä taide voi parhaimmillaan herättää. Vaikka yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmasta taiteen tehtävä on säilyttää ja kehittää kulttuuria, taide itsessään on suunnattu aina ihmiselle yksilönä. Sen arvo on…

  • Finlandia-palkittu viestinnän professori Anu Kantola järjestölehtitukien lakkauttamisesta: ”Miettikää nyt tarkkaan, että onko tämä järkevää”

    Finlandia-palkittu viestinnän professori Anu Kantola järjestölehtitukien lakkauttamisesta: ”Miettikää nyt tarkkaan, että onko tämä järkevää”

    Teksti: Jaakko Oleander-Turja Kuva: Helsingin yliopisto Kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) suunnitelmat lakkauttaa järjestölehtituet vuosivat julkisuuteen, oli moni uutisesta tyrmistynyt. Syystäkin.  Ajatus vuosikymmeniä kestäneen perinteen ja yhden opiskelijakulttuurin kruununjalokivien hävittämisestä yhdellä päätöksellä tuntuu vieraalta, ja tohkenen sanoa, epäsivistyneeltä. Yksi huolensa jakavista on Tutkaimen entinen päätoimittaja, Finlandia-palkittu viestinnän professori Anu Kantola. – Meidän tiedekuntamme, mutta myös muidenkin…

  • Väkivallasta ja tyttöjen välisestä ystävyydestä Loistava ystäväni -sarjan arvostelu

    Väkivallasta ja tyttöjen välisestä ystävyydestä Loistava ystäväni -sarjan arvostelu

    Teksti: Anna Koskela Kuva: Fremantle Muutama vuosi sitten seurasin Elena Ferranten 1900-luvun napolilaiseen lähiöön sijoittuvan kirjasarjan saamaa huomiota välinpitämättömänä, vaikka minun olisi pitänyt olla siitä hullaantunut. Sarja nimittäin vaikutti kuin minulle tehdyltä: paitsi että sydämeni on aina ainakin henkisesti Italian auringon alla, rakastan myös historiallista draamaa sekä erityisesti naisten välisistä suhteista kertovia tarinoita. Ferranten palkittu…

  • Pitäisikö meidän kaikkien olla Elokapinalaisia?

    Pitäisikö meidän kaikkien olla Elokapinalaisia?

    TEKSTI: Henrik Peiponen KUVITUS: Unsplash Syyskapina, Kesäkapina ja Elokapina. Mitä kansalaistottelemattomuudesta keinona pitäisi filosofisesti tai strategisesti ajatella? Mikä on aktivismin rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa ja pitäisikö meidän kaikkien kapinoida? Suomalaisessa ilmastokeskustelussa Elokapina on ottanut viimeisen vuoden aikana kokoaan suuremman roolin, niin hyvässä kuin pahassakin. Liikkeen toimintatavoista voi olla montaa mieltä, mutta uskaltaisin väittää, että sen perussanoman…

  • Järjestöesittelyssä Helsingin yliopiston salamurhaajat

    Järjestöesittelyssä Helsingin yliopiston salamurhaajat

    Oletko koskaan halunnut juonitella päiväkausia voidaksesi ampua ventovieraita vesipistoolilla? Haluatko huolestua hysteriaan asti, kun ystävällinen puolituttu pyytää sinut yllättäen teelle? Asuuko sinussa leikkisä pieni salamurhaaja? Helsingin yliopiston salamurhaajat eli HYS (tunnetaan myös nimillä Salamurhaajat ja Salamurhaajien kilta) on harjoittanut ja edistänyt leikkimielistä ihmismetsästysurheilua jo vuodesta 2004 lähtien. Lähimpänä mustia sydämiämme on salamurhapeli, mutta myös paintball,…

  • Mitäs jos kiellettäisiin valmennuskurssit?

    Mitäs jos kiellettäisiin valmennuskurssit?

    Kirjoittaja: Teemu Saravirta Kuvitus: Hanna Lehmonen Kiinassa on tämän vuoden aikana kielletty kaikki Suomessa toimivia valmennuskursseja vastaava toiminta. Miksi näin tehtiin, ja mikä Suomen tilanne on? Suomalaisia harva asia niin yhdistää kuin ylpeys PISA-tuloksista ja ilmaisesta koulutusjärjestelmästä. Kun vanhemmat saattavat ykkösluokkalaisen ensimmäistä kertaa keltanokkalippis päässä kouluun, suurin jännitys on kavereiden saamisesta, ei alakoulun laadusta. Ei…

  • Järjestölehtitukien lakkauttaminen on isku journalismia vastaan, Helsingin sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi: ”Olen tietenkin huolestunut ja pahoillani”

    Järjestölehtitukien lakkauttaminen on isku journalismia vastaan, Helsingin sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi: ”Olen tietenkin huolestunut ja pahoillani”

    Kuva: Rio Gandara/HS Teksti: Tutkaimen toimituskunta Järjestölehdet antavat monelle ensimmäisen kosketuksen toimittajan työhön. Tällä on erityinen arvo etenkin Helsingin yliopistolla, joka ei tarjoa juuri ollenkaan journalistiikan kursseja. Poliittishistoriallinen aikakauslehti Poleemi uutisoi sunnuntaina 31. lokakuuta Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan suunnitelmista lakkauttaa järjestölehtien saamat tuet. Järjestölehdet tarjoavat opiskelijoille alustan harjoittaa omaa kirjoittamista, ajattelua ja kuvittamista luovassa ympäristössä. Tukien lakkauttaminen…