Jutut
-
Ei Putin niin paha ole – osa 1: Ei enää kaaosta
Vladimir Vladimirovitš Putinin suosio on suomalaiselle yleisölle usein mysteeri, katkeruuden ja venäläisvihan lähde. Tämä johtuu siitä että Suomessa Venäjästä puhutaan – luonnollisesti – omaa kansallista etua ajatellen. Onhan Putinin ulkopolitiikka Venäjän naapurimaiden kannalta nopeasti analysoituna huolestuttavaa. Toisella vilkaisulla selviää, ettei Venäjän aktiivinen ulkopolitiikka rajoitu naapurimaihin, vaan imperiumin lonkeroita ulotetaan minne kyetään. Syyriaan, esimerkiksi. Putinin suosiota…
-
Understanding the Middle East – Part 1: Mental and Systemic Foundations
In the mini-series, world politics student Mohammed S. Hadi takes a look at the historical events that have shaped the Middle East and the Arab world the way we know them today. 1 Mental and Systemic Foundations A BRIEF HISTORY OF THE MENA REGIONAL ORDER SINCE THE RISE OF ISLAM UNTIL THE AGE OF EUROPEAN…
-
Vallattomuutta vallan nimissä
Ilmassa on jälleen speksuaalista jännitettä, kun täyteen myyty Arabia-sali kuuntelee hiirenhiljaa näyttelijöiden jakamia speksiohjeita: ”Jos haluat nähdä jonkun kohdan uudestaan, huuda omstart ja lisää perään joku määre.” Teksti: Eevi Näsänen Kuvat: Alec Neihum Vuoden 2018 Valtsikan speksi Vallat ja Väet alkaa dramaattisesti: hallitsija Routa-Reginan on paettava maan alle, kun kansa vaatii muutosta ja uutta johtajaa….
-
Tiki-takaa, likaista rahaa ja valtapeliä Manchesterissa
Jalkapallo on enemmän kuin urheilua; se on maailmankieli, joka yhdistää miljoonia intohimoisia faneja ympäri maailman. Se on aidosti globaali urheilulaji ja megaluokan bisnes. Jutussa avataan pelikuvioita esimerkkinä Manchester City, jonka eräs öljysheikki nosti niin sanotusti ryysyistä rikkauksiin. Teksti: Kaarlo Somerto Kuvat: Wikimedia Commons Jalkapallolla voi olla suunnatonta vaikutusvaltaa suhteessa ihmisten mielikuviin. Jalkapallon kautta voi edistää…
-
Kim Holviala – suomalaisen darknetin isähahmo
Vuonna 2017 Kim Holviala vietti marraskuista iltaa kotonaan Vantaalla, kun oven läpi rymisteli Keskusrikospoliisin Karhu-ryhmä ja iso liuta Tullin virkamiehiä. Holviala jäi kiinni klassisen verekseltään, todisteet tietokoneensa näytöllä välkkyen. Suomalaisen darknetin lippulaivan, Sipulikanavan, ylläpitäjä oltiin saatu kiinni. Holviala pidätettiin ja vietiin tutkintavankeuteen, jossa hän viikkojen ajan vastaili yksioikoisesti kuulustelijan kysymykseen, onko hän Sipulikanavan legendaarinen YP….
-
Raskaan elämän puolesta
Tuntuuko elämä helpolta ja valinnat vaikeilta? Huomaatko puuhailevasi ja pöhisteleväsi kaikenlaisen kivan parissa, mutta hullua hurskaammaksi tulet vain harvoin? Kohdistatko epäonnistumisen hetkellä syyttävän sormesi useammin muualle kuin peiliin? Olet todennäköisesti ihminen ja astelet lajityypillisen tarmokkaasti rinta rottingilla luksusloukusta toiseen. Ja niitähän riittää. Kirjassaan Sapiens: Ihmisen lyhyt historia israelilainen historioitsija Yuval Noah Harari väittää, että maanviljelyn…
-
Minimalismilla merkityksellisyyttä ja mielenrauhaa?
Vähemmän on enemmän. Minimalismin avulla yksilö voi vapautua pelosta, syyllisyydestä ja kulutuskulttuurista tehden tilaa kasvulle, tyytyväisyydelle, intohimolle ja vapaudelle. Minimalismin kautta löytyy onni. Näinkö yksinkertaista se on? Teksti ja kuvat: Roosa Rantala Julkaistu alun perin 22.12.2017 ”Yhteiskunta tarjoaa ihmisille yhden muotin: materialistisen menestyjän, jonka tehtävänä on kuluttaa.” Näin ajattelee minimalistiseen elämäntapaan pyrkivä Antti, kolmikymppinen valtiotieteellisestä…
-
Muistilappuja ja mielen jälkiä iholla
Ihmisen ihoa on merkitty läpi historian. Tatuointeja pidettiin aiemmin alakulttuurin muotina, mutta hämyisestä menneisyydestä huolimatta menneiden aikojen seiloreiden ja murhamiesten symboli on nykyään lähes salonkikelpoinen asuste. Yleisyydestään huolimatta tatuointeihin liitetään edelleen vahvoja ennakkoluuloja. Siinä missä tatuointi on yhdelle kaunis muisto, on se toiselle merkki kantajansa epävakaudesta. Mutta mitä ne oikeasti ihmisille merkitsevät? Teksti: Milla Pesonen…
-
Kliktivismi – vastademokratiaa vai vaikuttamisen illuusiota?
Somenatiivit, näppäimistösoturit, twitter-kampanjat, trollit, uudet areenat ja kaikukammiot ovat kulttuurivaikuttamisen tätä päivää. Päätöksenteossa internetin potentiaali on kuitenkin vasta muotoutumassa. Miljoonilla klikkauksilla on voimaa tuoda asioita esille, mutta riittääkö potku poliittisiin muutoksiin saakka? Teksti: Sofia Nevalainen Kuvitus: Ada Kangas Julkaistu alun perin 29.12.2017 Me too. Jollet ole viime viikkojen aikana elänyt täysin sosiaalisesta mediasta vapaata elämää,…
-
Yksinäisyyttä koetaan enemmän kuin siitä puhutaan
Yksinäisyyttä kokevat opiskelijat tuntevat itsensä ahdistuneemmiksi ja masentuneemmiksi sekä kokevat terveydentilansa huonommaksi kuin muut opiskelijat. Yksinäisyys eristää ja syrjäyttää sekä aiheuttaa opintojen venymistä ja keskeytyksiä. Teksti: Vivi Säiläkivi Julkaistu alun perin 19.12.2017 Vuoden 2016 korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen eri mittareiden mukaan yksinäisiä oli 4–10 % opiskelijoista. Tutkimuksessa yksinäisyyden mittareina käytettiin itsensä usein yksinäiseksi kokemista, sitä ettei ole…