Tutkain

Valtiotieteellinen ylioppilaslehti vuodesta 1964

Tutkain selvittää: Miksi keskustakampuksella ei sallita koiria

Oletteko huomanneet lukuisat “EI KOIRIA” -kyltit Kaisa-talossa? Entä Porthanian ovia koristavat koirasymbolit, joiden päälle on vedetty verenpunaiset henkselit? Kerrassaan ikävä tunnelma.

Koirien käyttö erilaisissa sosiaalipalveluissa, kuten terapiakoirina ja lukukoirina on yleistynyt viime vuosina. Kanssakäyminen eläinten kanssa lievittää tutkitusti stressiä. Vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan säännöllinen kanssakäynti eläinten kanssa kampuksella laski yliopisto-opiskelijoiden kortisolitasoja (Pendry & Vandagriff 2019). Myös Helsingin kaupunki sallii osassa kirjastoistaan nelijalkaiset asiakkaat. Miksi siis kampuksemme tämä vähintäänkin nihkeä suhtautuminen näihin suloisiin ystäviimme? 

Oma paimenkoira ojassa lähdin selvittämään asiaa. Ensimmäisenä tavoitan Helsingin yliopiston toimitilajohtajan, Teppo Salmikiven. Hänen mukaansa pääasiallinen syy korien ja muiden lemmikkien kieltoon yliopiston tiloissa ovat mahdolliset allergiat. Lisäsyinä hän mainitsee mahdolliset siivoukseen, tilojen kulumiseen ja eläinten ulkoiluun liittyvät ongelmat.

Viikin kampuksella sijaitsevalla Eläinlääke- ja elintarviketieteiden talolla on koira-asiansa pidemmällä. Jo ennen koronaa alkanutta toimistokoirakokeilua jatketaan yhä. Kokeilun osallistuvilla koirilla on liivit merkiksi toimistokoiran roolista, sekä selkeät säännöt esimerkiksi koirille sallituista kulkureiteistä. “Pääsääntöisesti kokeilu on sujunut hyvin ja ohjelmaan liittyvät koirat omistajineen noudattavat sääntöjä kiitettävästi”, kertoo kokeilua edistänyt eläinlääketieteiden dosentti ja eläinlääketieteellisen parasitologian vanhempi yliopistonlehtori Anu Näreaho. Vaikka varsinaista tutkimusdataa ei EE-talon kokeilusta ole, Näreaho uskoo myös työhyvinvoinnin parantuneen sellaisina päivänä, kun koirat ovat töissä mukana. 

EE-talon kokeilun koirat olivat henkilökunnan toimistokoiria. Tilanne, jossa esimerkiksi Kaisa-talosta rajatut kerrokset olisivat sallittuja myös koiran kanssa opiskeleville, näyttäytyy kaukaisena. Myös tilajohtaja Salmikivi toteaa, ettei usko koirakielteisen linjauksen muuttuvan. Näyttää siis siltä, ettei allekirjoittanutta koirakkoa jatkossakaan löydetä kampukselta, vaan korkeintaan katkeroituneena pissimässä Porthanian kukkaistutuksiin.

 

Tutkivaa journalismia ja vääriin paikkoihin pissimistä suorittivat, 

Laura Perälä ja Frida -koira