Teksti: Annika Ikonen
Kuva: Jonas Simberg
Tuskin kukaan meistä (tai koko maailmasta) tiesi viime joulukuussa, mihin olimme ryhtymässä. Kun meidät valittiin Helsinki Think Companyn hallitukseen, odotin innolla tulevaa. Kuten edelliseltä hallitukselta kuulimme, viran suola on ja tulee aina olemaan ihmisissä. Hallitusystävissä, muissa yrittäjyysyhteisöissä, yhteisön alumneissa, sekä kaikissa niissä opiskelijoissa, yrittäjissä ja päättäjissä, joita vuoden aikana kohtaisimme. Vuosijuhlissa, kokoontumisissa, rennoissa illanvietoissa, Slushissa, paneelikeskusteluissa, edustustilaisuuksissa. Tapahtumissa, joita järjestäisimme. Toisin kävi – ainakin tavallaan.
Melkein heti hallitustoiminnan päästyä kunnolla vauhtiin kävi selväksi, että tämä vuosi ei välttämättä menisikään täysin suunnitelmien mukaan. Muistan kuitenkin vielä maaliskuun alkupuolella yllättyneeni ja hieman jopa huvittuneeni, kun yhdistyksen omistaman yrityksen puolella aloitettiin turvarajoituksien suunnittelu. Kun rajoitukset niin yliopistolta kuin kansalliselta tasolta astuivat voimaan, lähes koko Helsinki Think Companyn ydintoiminta kampuksien yhteistyöskentelytiloista vuosittaisiin tapahtumiin laitettiin tauolle. Myönnän lamaantuneeni hieman; voimmeko tehdä yhtään mitään, kun kaikki on peruttu ja kielletty ja ihan varmasti pilalla?
Alkushokin jälkeen kävi kuitenkin selväksi, että viran suola on edelleen nimenomaan ihmisissä. Aiemman vuoden puheenjohtajassa, joka soitti yllättäen ihan vain kysyäkseen kuulumisia, ja etäkahvitauoissa Slackissa. Zoomin välityksellä tapahtuneessa hallituksen liikuntahetkessä, jonka aikana sain törmäillä lapsuudenkotini vierashuoneen sohvaan ja ihan liian lähellä olleeseen oveen. Helsinki Think Companyn ensimmäisessä kokonaan etätoteutuksella järjestetyssä ratkaisukilpailussa PlanetA:ssa, jonka hallitus pienistä epäuskon hetkistä huolimatta sai kasaan kuukaudessa, ja jonka aikana kahdeksasta eri maasta tulleet nuoret ratkoivat ympäristökasvatukseen ja resurssien jakautumiseen liittyviä ongelmia. Siinä, miten paljon iloa ja yhteisöllisyyttä mahtui hallituksen yhteiseen mökkiviikonloppuun monen kuukauden etäkokoustelun ja syvällisten “kuuluuks miun ääni, näkyyks näyttö, hei oota yhteys pätkii”-keskustelujen jälkeen.
Helsinki Think Companyn eli tuttavallisemmin Thinkin hallitustyöskentely on perinteisesti vetänyt puoleensa valtiotieteilijöitä. Kaikessa toiminnassamme keskeisenä tavoitteena ja sopivan kunnianhimoisena missiona on positiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen sekä erityisesti akateemisen osaamisen tuominen käytäntöön. Vaikka kyseessä on yrittäjyysyhteisö, ovat toimintaan tervetulleita kaikki taustasta ja kokemuksista riippumatta. Tärkeintä on kiinnostus uuden oppimiseen, poikkitieteelliseen työskentelyyn ja tietysti maailman pelastamiseen tavalla tai toisella. Tarjoamamme yhteistyöskentelytilat keskustan, Meilahden, Kumpulan ja Viikin kampuksilla ovat avoinna etätyöskentelyyn ja omien projektien työstämiseen arkisin niin kauan kuin tilanne sallii, ja tällä hetkellä valmistaudumme syksyn ja ensi vuoden ohjelmien vetämiseen niin etänä kuin kasvotustenkin. Tämä vuosi on kulunut silmänräpäyksessä, ja siksi haluankin myös vinkata, että haku vuoden 2021 parhaalle hallitukselle avautuu ihan pian. Kannattaa siis pitää silmät auki!
- Annika Ikonen on sekä nykyinen että ensimmäinen Helsinki Think Company ry:n puheenjohtaja, joka ei opiskele valtiotieteellisessä tiedekunnassa