Vaalikevät lähestyy ja poliitikot pääsevät taas kosiskelemaan kansalaisten sekä opiskelijoiden ääniä erilaisilla lupauksillaan. Tällä kertaa ilmassa on kuitenkin erilainen vire, kun Ukrainan sota ja siitä seurannut talousnäkymien synkistyminen ovat saaneet useat huolestumaan jokapäiväisen elämän rahoittamisesta.
Opiskelijoiden toimeentuloa muutettiin lainapainotteisemmaksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaudella, minkä seurauksena yhä useampi opiskelija turvautuu opintolainaan pärjätäkseen arjen menoissaan. Opintolainaa on pitkään mainostettu edullisena, jopa ilmaisena rahana, jonka avulla opiskelija tilinsä saa muhkeaksi muutaman kerran vuodessa.
Viime vuoden kriiseistä kumpuavan inflaation seurauksena noussut korkotaso voi järkyttää lähes nollakorkotilanteen tottuneita opiskelijoita. Suosittelenkin laittamaan silmät kiinni ja viheltelemään iloisesti, kun opintolainojen korot nousevat keskustelun aiheeksi. Opiskelijoiden ollessa jo valmiiksi kuormittuneita, opintolainojen kohoavat korot saattavat nimittäin aiheuttaa merkittävää lisähuolta opinnoista ja arjesta selviämiseen.
Vaalien alla on hyvä muistaa, että mitä tiukempi taloustilanne, sitä useampi poliitikko piilottelee leikkurisaksia selkänsä takana, kunnes tulee valituksi. Vaaliohjelmissa toistuvat huolenpito, toimeentulosta huolehtiminen, mutta myös leikkaukset, joiden tosin väitetään kohdistuvan kaikkeen muuhun kuin koulutukseen.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vaaliohjelmien lupausten unohtuessa ja hallitusneuvottelujen alkaessa opiskelijatkin saattavat joutua leikkurin napsittavaksi. Osa poliitikoista on myös väläytellyt asumistuen leikkaamista ja jopa ilmoittanut kannattavansa lukukausimaksuja suomalaisiin korkeakouluihin.
Opiskelijoiden toimeentulon lainapainotteisuuden lisääminen nykyisestä on taitavallekin argumentoijalle vaikeasti perusteltavissa korkojen kohotessa jatkuvasti. Mikäli poliitikot työntävät näppinsä korkeakoululaisten laihoihin kukkaroihin, tilanne johtanee työnteon lisääntymiseen opintojen ohella. Ja tämän soisi johtavan myös opintotukien tulorajojen muovaamiseen inhimillisempään suuntaan.
Nyt jos koskaan opiskelijoiden tulisi vaatia ehdokkailta selkeitä vastauksia siitä, millaisia päätöksiä he ovat opiskelijoiden tulevaisuuden kannalta valmiita tekemään. Ympäripyöreistä vaaliohjelmista ja arvohöpinästä tulee päästä konkretiaan, jotta jokainen pystyy tekemään itselleen mieluisan äänestyspäätöksen faktatietoon perustuen.
Opiskelijoiden ajattelutavat ja elämäntilanteet ovat erilaiset, joten yksi muotti ei sovi kaikille. On kuitenkin syytä muistaa, että opiskelijoihin kohdistettujen päätösten vaikutukset kestävät usein kauas tulevaisuuteen.
Joakim Kullas
Tutkaimen päätoimittaja
PS. Opiskelijoiden tulevaisuutta sivuaa myös Tutkaimen oma vallan vahtikoira, tosin perheystävällisestä labradorinnoutajasta poiketen ja hampaat terävinä räksyttäen.
Kuva: Ali Isokangas