Feministinen aktivistiryhmä Cult Cunth osoittaa mieltään Pöllölaaksossa. Tutkain tavoitti aktivistit kesken mielenosoituksen.

Cult Cunthin Instagram julkaisussa vitsaillaan MTV:n päätöksellä palkata seksuaalirikoksista tuomittuja.

Viime vuosina seksuaalirikoksista tuomitut Roope Salminen ja Aku Hirviniemi ovat vakikasvoja MTV3:n ohjelmistossa. Sunnuntaina 13.2. Feministinen aktivistiryhmä Cult Cunth julkaisi Instagram-tilillään televisiokanavalle kohdistettuja kysymyksiä aiheesta, sekä ilmoituksen siitä, että mikäli kysymyksiin ei vastata, aikovat he “kutsua itsensä pellelaaksoon vierailulle” sunnuntaina 20.2.2022.

Cult Cunth hahmottaa kannanotossaan seksuaalirikollisten palkkaamisen prime time -ohjelmiin vallankäyttönä, jolla on laaja-alaisia vaikutuksia seksuaalisuutta loukkaavien rikosten uhreille. Aktivistiryhmä vaatii vastausta siihen, miksi päätös seksuaalirikollisten palkkaamisesta on tästä huolimatta tehty. Tämän lisäksi maikkarilta vaadittiin julkaisussa selvitystä siitä, mitä se aikoo tehdä asialle.

MTV vastasi aktivisteille instagramin yksityisviestillä, jonka tili julkaisi Instagram-tarinana. Viestissä MTV korostaa, ettei hyväksy seksuaalirikoksia ja sanoo tekevänsä kokonaisvaltaiset harkinnat siitä, millaiset henkilöt soveltuvat MTV:n ohjelmiin. Cult Cunth totesi, ettei ympäripyöreä vastaus riitä heille. MTV:lle välitetyissä jatkokysymyksiä vaadittiin esimerkiksi perusteita seksuaalirikollisten valinnalle: “Miksi harkinnan jälkeen seksuaalirikoksen tehneen työllistäminen on tärkeämpää kuin tuen näyttäminen raiskauksen uhreille?”

Sunnuntaina 20.2.2022 aktivistiryhmä aloitti Instagram liven, jossa ryhmän perustajajäsenet Säde Vallarén ja Sandra Marins pitivät Naisvihaleiriksi nimittämänsä mielenosoituksen avajaispuheen. Puheen alussa he kertovat vaativansa, että MTV3 lopettaa seksuaalirikosten palkkaamisen televisioon.

Tutkain tavoitti Vallarénin videopuhelussa mielenosoituspaikalta, Ilmalankadulta. Vallarén korostaa, että he ovat osoittaneet MTV:lle erilaisia huomautuksia, keskustelunavauksia ja vaatimuksia jo pitkään. Viimeinen pisara aktivistiryhmälle oli sunnuntaina 13.2. esitetty Laulu Rakkadelle -jakso, jossa Roope Salminen esitti laulun kasvattiäidilleen Riitta Havukaiselle: “Ollaan saatu tarpeeksemme, meni yksinkertaisesti kuppi nurin.” Vallarén kertoo vielä, että ainoat kanssakäymiset MTV:n kanssa ovat edellä mainittu Instagram viesti, sekä mielenosoituksen alussa paikalle ilmestynyt vartija.

Aktivistiryhmä aikoo viipyä paikalla tiistaihin asti tarkoituksenaan informoida ohikulkevia työntekijöitä ja vieraita mielenosoituksen syistä.

Vuonna 2020 pakottamisesta seksuaaliseen tekoon tuomittu Salminen on juontanut muun muassa ohjelmia Lauma ja Myyrä. Hirviniemi taas on juontanut ohjelmia Posse, Game of Games ja Olen julkkis… Päästäkää minut pois! Hirviniemi on tuomittu kahden alaikäisen seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2020.

Tutkain tavoitti MTV:n maanantaina sähköpostitse. Seksuaalirikollisten palkkaamista ei perusteltu laajemmin. MTV kuitenkin korostaa, että tekee ohjelmiensa esiintyjistä aina kokonaisvaltaisen harkinnan. Joissain tapauksissa voidaan kuitenkin päätyä siihen, että rikoksesta tuomittu henkilö voi esiintyä ohjelmassa.

Teksti: Laura Perälä