/Kesävinkit Helsinkiin

Kesävinkit Helsinkiin

Teksti: Nea Rastas

Kuva: Tuukka Saari

 

Vaikka moni onkin jo saanut piikin käsivarteensa, rajoittaa pandemia vielä tänäkin kesänä matkustelua. Kesäkuun aikana pääkaupunkimme kadut ovat kuitenkin täyttyneet ihmisistä, ruuan tuoksusta ja elävästä katukuvasta: helsingissä kesän viettäminen saattaa tuoda esiin kaupunkikulttuurin parhaimmat puolet. 

Hyödynsimme Tutkaimen sosiaalista mediaa viisaiden lukijoidemme kesävinkkien kartoittamiseen. Lukijoiden vinkit sisältävät paikkoja ja aktiviteetteja, joiden avulla voi viettää täydellistä kesäpäivää tai ainakin saada kadehtimisen arvoisen kuvan Instagram-storyyn. Tekstistä löydät vinkkejä korona-aikana patoutuneen tanssienergian purkamiseen, inspiraatiota oman taidesivistyksen parantamiseen sekä samalla syksylle hyvät eväät vaikutuksen tekemiseen valtsikalaisten keskuudessa. 

 

Kuuntele live-musiikkia ja reivaa

Vaikka korona rajoittaa klubeilla ja baareissa tanssimista, on Helsinki täynnä menomestoja, joissa voi tanssijalka vipattaa isostikin ilman tarvetta häpeälle tai itsetietoisuudelle. Ulkoilmareivit tai “open air reivit” ovat ulkoilmatapahtumia, joissa voi reivata teknomusiikin tai toisinaan vähän vähemmän sykettä nostattavan musiikin tahtiin. Jos reivaaminen kiinnostaa, Alppipuiston teknopiknik, Hernesaaren Conttibar ja “Open Air silent Disco” Töölössä ovat osa Helsingin alakulttuuria, johon tutustuminen parhaimmillaan voi viedä reivit ihan uudelle tasolle. 

Jos olet koskaan sunnuntai-iltana kävellyt tai pyöräillyt Oopperan amfiteatterin ohi, olet varmaan huomannut joukon ihmisiä tanssimassa salsamusiikin tahtiin. Suomen epäilemättä kaunein salsalava kannattaa käydä hinkkaamassa jonain kesäisenä sunnuntai-iltana. Jos salsakengät eivät istu, pelkästään tunnelma tuo hymyn huulille vähintään viikoksi.

Kaikki Instagramin suurkuluttajat tietävät kauniin Lonnan saaren Helsingin edustalla. Lonna tarjoaa tänäkin vuonna käymisen arvoisia tapahtumia. Kesän tapahtumien kohokohta on helsinkiläisen We Jazz:in kanssa 23.-25. heinäkuuta järjestettävä ”Odysseus”-festivaali, joka kokoaa saaren terassille tunnetuimpia jazz-yhtyeitä niin Suomesta kuin muualta pohjoismaista. Lonnassa on aiempina kesinä järjestetty myös ilmaiskeikkoja ja ulkoilmaelokuvia.

 

Nauti taiteesta

Jos etenkin moderni taide kiinnostaa, kannattaa Vallisaaressa sijaitseva Helsinki Biennaali käydä katsastamassa. Taide-elämys on maksuton lauttalipun hintaa lukuunottamatta. Näyttely sijoittuu saaren kiertävän reitin varrelle, joka kattaa niin ulkotilat, ruutikellarit, linnoitukset kuin autioituneet asuinrakennuksetkin. Reitin pituus on noin kolme kilometriä, jonka aikana kävijä voi ihailla 41:n eri taiteilijan ja taiteilijaryhmän taideteoksia. Osa teoksista on taiteilijoiden vanhempia tuotoksia, ja osa Vallisaaresta inspiraatiota saaneita. Biennaalin nimi, “Sama Meri”, kuvastaa sitä, kuinka kaikki on yhteydessä kaikkeen ja siksi toisistaan riippuvaisia. Koronapandemiassa ja ympäristökriisissä korostuvat samat teemat, joita taideteoksissa esitellään. 

Biennaali termiä käytetään erityisesti taidemaailmassa, jossa sillä usein viitataan vuorovuosittain järjestettävään kansainväliseen nykytaiteen näyttelyyn. Helsinki Biennaali on laatuaan ensimmäinen, ja taide-elämys sisältää itse teoksien lisäksi performansseja, paneeleja ja työpajoja.

Vallisaaren Biennaalin lisäksi Helsinki tarjoaa lukuisia muita taidenäyttelyitä ympäri kaupunkia. Jos maksulliset näyttelyt kiinnostavat, kannattaa harkita kaikkiin Suomen museoihin pääsylippuna toimivan museokortin hankkimista. Etenkin Bulevardin ja Lönnrotinkadun ympäristö on täynnä pieniä maksuttomia gallerioita, joissa pääsee tutustumaan vähemmän tunnettujen taiteilijoiden teoksiin. Maksuttomia taidenäyttelyitä voi tukea esimerkiksi ostamalla tai jakamalla taiteilijoiden teoksia sosiaalisessa mediassa.

 

Seikkaile Helsingin vesistöillä ja lukuisissa kauniissa kaupunkikohteissa

Helteet ilmeisesti jatkuvat samaan tahtiin heinäkuussakin, ja niistä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Viime kesän suosikiksi monelle muodostui kaupunkiveneily. Skipperin soutuveneet maksavat 35€ / kausi ja tällä hinnalla soutuveneitä voi varata käyttöönsä koska vain kolmeksi tunniksi kerrallaan. Helsingin yksi suurimmista valttikorteista on sen merellinen sijainti, ja soutelu pääkaupungin edustalla on myös opiskelijabudjetille ystävällistä hupia. Souda ja huopaa, mutta älä unohda aurinkorasvaa tai hattua.

Vesistöjä voi hyödyntää myös melonnan ja suppailun merkeissä, joihin välineitä tarjoaa kaupungissa moni taho. Melomisen voi yhdistää vaikka roskien keräämiseen, jolloin auringonpistoksen lisäksi retkestä saa hyvän mielen ja kiitoksen luonnolta. Suppailla voi esimerkiksi Töölönlahdella. Jos itse suppailu ei kiinnosta, voit mennä kahville Taideterassille ja saada hyvää kesäviihdettä sähläävistä suppaajista.

Jos Helsingin edustan merelliset kohteet kiinnostavat, voi kauniin saariston kokea yhdeltä istumalta saaristoristeilyllä. Päivän voi päättää saunomalla sompasaunassa, jonka sijainti on kesäkuun lopussa siirretty Sompasaaresta Verkkosaareen. 

Helsinki on täynnä kauniita paikkoja, ja täydellinen päivä saattaa koostua pelkästä uusiin kohteisiin tutustumisesta. Turistia voi leikkiä vaikkapa Lapinlahdella, Hakaniemen torilla, Lauttasaaren kasinorannalla, itä-Helsingin lukuisilla rantakohteilla tai Pihlajasaaressa. 

Ulkona kesällä voi pelata pingistä Josafatin kallioilla Kalliossa ja Baanalla Ruoholahdessa. Etenkin Kallion pöytä on päivittäin kovassa käytössä, mikä näkyy sen ulkomuodosta. Ota omat mailat ja pallo mukaan ja haasta joku intensiiviseen pingisturnaukseen.

 

Vaikuta ja puolusta ihmisoikeuksia myös kesällä

Kesällä voi olla hyvä ottaa taukoa politiikasta ja sen seuraamisesta, mutta jotkut asiat eivät odota; nimittäin ihmisoikeudet ja ympäristökriisi.

Helsinki Pride -viikko alkoi tänä maanantaina, ja sen tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa. Helsinki Pride on Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma, ja yhteisö täyttää tänä vuonna 30-vuotta. Pride -viikko ja kansainvälisesti tunnustettu Pride -kuukausi juhlistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, mutta myös muistuttaa, että vähemmistöjen oikeuksien eteen pitää valitettavasti edelleen protestoida. Pride -viikolla voi osallistua Helsingissä erilaisiin etänä tai paikan päällä järjestettäviin tapahtumiin. Nostetaan prideliput seinälle ja juhlistetaan sateenkaarivärien kauneutta! Ihmisoikeuksien puolustaminen ei kuitenkaan saa jäädä vain liputukseen ja juhlintaan tai yhdelle viikolle. Helsinki Priden verkkosivuilta voi löytää lukuisia vinkkejä, miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustamiseen voi osallistua päivittäin.

Kansainvälinen järjestö ”Elokapina” on kaikille viime aikoina julkista keskustelua seuranneille varmasti tuttu nimi. Elokapina tai “Extinction rebellion Finland” taistelee ilmastonmuutosta vastaan ja vaatii päättäjiltä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Järjestö käyttää demokraattisten keinojen ohella kansalaistottelemattomuutta ja väkivallatonta suoraa toimintaa muutoksen edistämiseksi. Elokapinan toimintaan voi liittyä mukaan myös kesäaikaan. Nettisivuilta tai Elokapinan instagram-tililtä kannattaa ottaa selvää järjestön toiminnasta ja mielenosoitusten sekä niihin valmistavien koulutusten ajankohdista.

**

Kaupungista riippumatta kesä ei ole kesä ilman litran jäätelön syömistä yhdeltä istumalta, uimista ja lokkien väistelyä. Tänä kesänä on erityisen tärkeää muistaa nauttia ja ladata akut rankan koronavuoden jälkeen. Yöpyöräile alepafillarilla, marjasta ja koe auringonnousu ainakin kaksi kertaa. Älä unohda aurinkorasvaa ja muista juoda etenkin vettä.