Helsingin Sanomat uutisoi 25.2. isästä ja tyttärestä, jotka asuvat vakituisesti pelkästään vapaa-ajan käyttöön määritellyssä puutarhamökissä. Isän ja tyttären henkilöllisyyttä ei jutussa paljastettu, sillä puutarhamökissä kokoaikaisesti asuminen on laitonta.

Tutkain onnistui kuitenkin selvittämään isän ja tyttären todelliset henkilöllisyydet.

Puutarhamökissä asuva ”isä” paljastui tehokkaan journalistisen tutkimuksen päätteeksi pääministeri Juha Sipiläksi. Sipilän tytär sen sijaan ei ole asunut mökissä, vaan Helsingin Sanomien toimittaja on ilmeisesti erehtynyt luulemaan pääministerin erityisavustajaa tyttäreksi.

”Hän käy täällä aina silloin tällöin pyydystämässä rotat ja pyytämässä, että palaisin töihin”, Sipilä kertoo vakava ilme kasvoillaan. ”Mutta täällä minun on hyvä olla. Hektinen työ ja jatkuva median ja city-vihervassareiden vaino ahdistaa. Haluan vain tuntea olevani turvassa.”

Sipilä kutsuukin itseään poliittiseksi pakolaiseksi.

”Kun koko ajan hengittävät niskaan. Eihän sellaista jaksa kukaan!”

Yksinäistä mökkielämä ei ole. Sipilän luona käy tasaisesti vieraita, mutta jotta muiden mökkeilijöiden epäilykset eivät heräisi, vieraat joutuvat matkustamaan mökille henkilöauton peräkontissa.

”Se on ihan normaali käytäntö nykyään politiikassa”, Sipilä sanoo hymyillen. ”On tosi kiva jättää oma jälkensä tapakäytänteisiin. Niinku Juha was here. Ties vaikka joku päivä Putinkin tulisi vierailulle peräkontissa!”

Päivisin Sipilä katsoo olympialaisia ja twiittailee urheilijoille. Silloin tällöin hän myös soittaa pilapuheluita YLEn toimittajille, joiden aidon oloiset kauhistuneet reaktiot jaksavat huvittaa pääministeriä.

”Kyllä hyvä elämä rakentuu simppeleistä asioista”, Sipilä sanoo ja levittää voita itsetehdylle leivälle.

”Sitä minä en vaan ymmärrä, miten täällä asuminen voi olla laitonta. Jos ihminen on jatkuvan vainon kohteena, eikä tunne oloansa turvalliseksi, eikö hänellä ole oikeus hakeutua turvaan?”

Onko mökkiasumisesta koitunut mitään konkreettista haittaa?

”Ei oikeastaan”, Sipilä sanoo ja miettii sitten. ”Paavo Väyrynen tietysti pyrkii kovasti minun tontilleni. Häntä saa hätistellä toden teolla pois. Mutta ymmärtääkseni muilla tonteilla on esiintynyt samaa ongelmaa.”

 

Kroketti on Eevi Näsäsen kirjoittama blogi.

Kuva: Paavo Jantunen