Kroketin uutispaketti on oiva apukeino sinulle, joka olet aivan liian kiireinen seurataksesi päivän polttavia aiheita muista medioista. Tässä poimintoja viikon polttavimmista aiheista.

KOKO MAAILMA SAMMUTTI VALONSA EARTH HOURIN AJAKSI

Maailmalla vietettiin 24.3. Earth Houria eli tuntia, jonka tarkoituksena on sammuttaa turhat valot. Kyseessä on WWF:n organisoima tempaus, jonka avulla ihmiset voivat ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Tapahtuman sivuilla sitä kuvataan ”valomerkiksi luonnon puolesta.”

Yle keräsi koosteen maailmankuuluista monumenteista, joiden valaistus sammutettiin Earth Hourin aikana. Joukossa ovat muun muassa Sydneyn oopperatalo, Taipei 101 -pilvenpiirtäjä ja Colosseum.

Myös Suomi halusi osallistua tempaukseen. Kroketin saamien tietojen mukaan useiden kotitalouksien lisäksi Suomessa sammui Teuvo Hakkarainen.

”Oikein kivasti meni”, kommentoi asiaa maabränditoimiston sihteeri Maria Mecko. ”Teuvo oli oikein täsmällinen. Minusta me saavutettiin tavoite: valomerkki tuli ja huoli päättäjille on ilmaistu. Valittelen vain Ylen päätöstä jättää Suomen Earth Hour -kuva julkaisematta.”

MYYRMÄEN KIRKON APRILLIPILAIDEA LEVIÄÄ

Helsingin Sanomat uutisoi 28.3. Myyrmäen kirkon seinälle ilmestyneestä jättimäisestä banderollista, jossa lukee ”Jeesus on kuollut – aprillia!”. Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen kertoo saaneensa idean siitä, että pääsiäinen ja aprillipäivä sattuvat tänä vuonna päällekkäin.

Kuva: Juha-Pekka Vanhatalo (Kirkko ja kaupunki)

Hauska banderolli-idea on herättänyt innostusta myös muilla tahoilla. Tutkaimen saamien tietojen mukaan esimerkiksi hallitus on jo suunnitellut oman versionsa, joka ripustetaan esille lähipäivinä.

Myös naapurimaassa ihastuttiin ajatukseen. Ruotsin oikeuslaitos kertoo esittelevänsä oman versionsa mahdollisimman pian.

Tästä on kyse.

OUDOT SÄÄILMIÖT HÄMMÄSTYTTÄVÄT YMPÄRI MAAILMAA

Ilta-Sanomissa uutisoitiin 25.3. oranssista lumesta, joka yllätti laskettelijat Itä-Euroopassa. Ilmiön taustat ovat luonnolliset, jutussa kerrottiin, sillä oranssi väri johtuu Saharan hiekasta, jota tuuli on kuljettanut mukanaan ja joka on laskeutunut maahan veden ja lumisateen mukana.

Muutamaa päivää myöhemmin Helsingin Sanomat kertoi verenpunaisesta jäästä, joka oli huolestuttanut ulkoilijoita Helsingin rannikolla ja lounaissaaristossa. Tässäkään tapauksessa ei ollut syytä huoleen, sillä kyseessä on vaaraton leväpigmentti.

”Hyvä nyrkkisääntö tuntuukin olevan, että värikäs lumi kertoo aina jotakin hyvää”, kommentoi asiaa tiedottaja Tiina Kaisla ja miettii sitten hetken. ”Paitsi keltainen lumi. Se tarkoittaa, että jokin kusee. Yleensä se on hallitus, Aleksi Valavuoren twiitit tai teekkareiden miesnormatiivinen kulttuuri.”

 

Kroketti on Eevi Näsäsen kirjoittama blogi.