/Muistojen ja merkitysten punainen lanka – Chiharu Shiotan Äärirajoilla (Tracing Boundaries) -näyttely EMMAssa

Muistojen ja merkitysten punainen lanka – Chiharu Shiotan Äärirajoilla (Tracing Boundaries) -näyttely EMMAssa

Teksti: Jaana Ahtiainen
Kuva: Paula Virta / Emma

Chiharu Shiota kutsuu museovieraan lankojen labyrinttiin etsimään merkityksiä ja uusia ulottuvuuksia.

Installaatiotaiteilija Chiharu Shiotan (s. 1972) Äärirajoilla (Tracing Boundaries) on EMMAn ja Saastamoisen säätiön yhteisen vuotuissarjan neljäs näyttely, joka on vuoden ajaksi valloittanut näyttelytilan EMMAsta. Se on kokonaisvaltainen tilataideteos, jossa näyttelytilaan on punaista lankaa pingottamalla luotu labyrintti, johon museovieraalla on mahdollista astua. Lankojen lomaan asetetut elämää nähneet vaaleat ovet luovat mahdollisuuden liikkua labyrintissa vaihtoehtoisia reittejä.

Japanissa syntynyt, mutta Berliinissä nykyään asuva Shiota on palkittu taiteilija, jonka yksityisnäyttelyitä on aiemmin ollut nähtävillä muun muassa Tokiossa, Shanghaissa, Washington DC:ssä ja Berliinissä. Shiota on taiteessaan kiinnostunut merkitysten etsimisen ja olemassaolon tematiikasta. Hän ei halua tarjota valmiita selityksiä, vaan haluaa museovieraan löytävän merkityksiä taiteelle sisältään. Tässä mielessä Äärirajoilla käy yksiin taiteen voiman, EMMAn vuoden 2021 teeman kanssa.

Shiotan omaperäinen punontatekniikka hyödyntää kehollisuutta ja kokonaisvaltaisuutta. Astuminen tilaan on kuin astuisi valtavan olennon kehon sisään. Yli 300 kilometriä lankaa muodostaa EMMAn näyttelytilaan seittimäisen verkoston, joka herättää muotokielensä puolesta mielleyhtymiä verisuonistoon tai sienirihmastoon. Teoksen värimaailmassa verenpunainen luo intensiivisen vaikutelman hämärtäen näyttelytilan seiniä ja kattoa näkyvistä. Punaiselle yltäkylläisyydelle kontrastin luovat mustien karmien varassa seisovat valkoiset puuovet, joihin katse kiinnittyy väkisinkin.

Äärirajoilla-teoksessa on läsnä yhtä aikaa sekä vahva kehollinen ja tilallinen ulottuvuus että mieltä tilasta pois houkutteleva voima. Museovieraan ympärillä toisiinsa punoutuvat räikeänpunaiset langat vetävät huomion sokkeloisiin käytäviin ja ovien takaa avautuviin tiloihin. Pidempi museovieras voi joutua huomaavansa lankojen sotkeutuneen myös häneen itseensä. Tiheästi punottu punaisten lankojen verkosto ja sen takaa näyttelytilaa hämyisästi valaisevat valot antavat teokselle unenomaisen hehkun, joka sulkee ulkomaailman tehokkaasti ulkopuolelle. Tilallisen kokemuksen lisäksi teos tarjoaa runsain mitoin matkanteon, eksymisen ja harhailun tematiikkaa. Näyttely herättääkin kysymyksen, mihin kuljet, kun astut ovesta. Valkeiden ovien pinnoissa näkyvät käytön jäljet, jotka vihjaavat niiden historiaan. Samalla museovieras voi unohtua muistojensa ja tunteidensa pariin.

“Ei ole punaista lankaa, jota seurata läpi elämän ja olemassaolon labyrintin.”

Shiota kuvaileekin haluavansa teoksellaan tarjota museovieraalle mahdollisuuden löytää tunteiden, muistojen ja yhteyksien etsimisen polulle informaatiotulvan täyttämässä maailmassa, jossa tunteiden, ajattelun ja mielikuvituksen painoarvo toisinaan unohtuu.

Äärirajoilla korostaa etenkin sitä, ettei ole oikeita reittejä tai yhtä oikeaa vastausta. Ei ole punaista lankaa, jota seurata läpi elämän ja olemassaolon labyrintin. Näyttelytilan lattiasta ei löydy opastenuolia, jotka ohjaisivat kiertämään tilaa ennalta suunnitellussa hallitussa järjestyksessä. Sen sijaan huomaa kulkevansa toistuvasti samasta ovesta eri suuntiin, päätyvänsä umpikujaan ja kiertävänsä ystävänsä kanssa eri reittejä samaan pisteeseen.

Shiotan labyrintissa ei voi kulkea Ariadnen langan ohjaamana. Eksyksiinhän siinä joutuisikin, jos jotain teoksen punaisista langoista lähtisi seuraamaan. Sen sijaan on heittäydyttävä kuljeksimaan, astumaan samasta ovesta useita kertoja päätyen aina jonkin uuden – tai jonkin vanhan ja unohtuneen – äärelle.

Installaatiossa ollaan yhtä aikaa äärirajoilla sekä ytimessä. Henkilökohtaisen sekä universaalin äärellä. Tilan meditatiivinen ulottuvuus mahdollistaa yksilöllisen ja universaalin kokemuksen saavuttamisen rinnakkain ja lomittain. Samalla kun oppii tai muistaa jotain itsestään, pääsee lähemmäksi yleisinhimillistä olemassaoloa. Äärirajoilla osoittaa taiteen meditatiivisen voiman, joka hiljentymiseen ja ihmettelyyn kannustaen antaa mahdollisuuden itsetutkiskeluun.

Shiota uskoo, että taide auttaa ihmisiä kommunikoimaan toistensa kanssa ja ymmärtämään toisiaan paremmin. Taide avaa ikkunan toisiin ulottuvuuksiin. Taiteen avulla kykenemme kommunikoimaan paremmin myös itsemme kanssa, löytämään itsestämme unohduksiin jääneitä puolia.

Chiharu Shiota
Äärirajoilla (Tracing Boundaries)
27.10.2021 – 27.11.2022
EMMA – Espoon modernin taiteen museo