Qaareva on vuonna 2020 perustettu Queer-opiskelijoiden järjestö kaikille LGBTQIA+ -opiskelijoille. Qaareva on perustettu tarpeesta, halusta, palosta ja kaipuusta yhteisölle, queer-kulttuurille, LGBTQIA+ tiloille, tapahtumille, edunvalvonnalle ja yhdenvertaisuuden ajamiselle. Qaareva on meiltä meille, yhteisön projekti, joka lähti itämään queer-parin karanteenin ajatushautomossa, joka kasvoi queeriksi tiimiksi zoomissa. Viime keväästä se on kasvanut kokonaiseksi yhteisöksi ihmisiä eri tiedekunnista ja kouluista, joita yhdistää qaarevuus, halu tehdä, näkyä ja olla olemassa!

Tarina Qaarevan takana

Vatsanpohjaa kipristää, kun kerron ensimmäistä kertaa tuleville opiskelukavereilleni olevani queer. Vielä vuosien harjoittelun jälkeen asian kertominen jännittää joka kerta, kun tapaan uusia ihmisiä. Pitkän kesän loputtua yliopisto vihdoin alkaa, mutta rintakehää painaa. Luennoitsija puhuu työyhteisöjen moninaisuudesta. Hän esittelee videon, jossa tuuletetaan miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien palkkaaminen tuottaa tulosta. Yrityskasvun takaamiseksi on hyvä olla moninaisuutta, se kannattaa ja kasvattaa voittoa, luennoitsijan esittelemällä videolla julistetaan. Vuosi on vaihtunut. Kaipaan yhteisöä, enkä ole yksin.

Yhteiskuntapolitiikan kurssin professori kertoo minulle, että sateenkaarioikeudet eivät kuulu yhteiskuntapolitiikkaan. Vieraileva luennoitsija luennoi sateenkaariperheistä, muttei tiedä, mikä on apilaperhe. Sukupuolentutkimuksen kurssilla luennoitsija puhuu vain kahdesta feminismin aallosta, eikä usko intersektionaalisuuteen – siis ei intersektionaaliseen feminismiin tai intersektionaalisuuden huomioimiseen tutkimuksessa. Tilastotieteessä nähdään vain kaksi sukupuolta ja yksi olettama; heteroseksuaalisuus. Monisuhteisuutta ei edes mainita, se on kadonnut loputtomaan virtaan esimerkkejä monogamisista heteroydinperheistä. Meitä on pyyhitty pois tai laitettu lokeroihin. Nämä lokerot on nimetty ulkoapäin ja määritelty ilman lupaa. Kyllästyin tähän, kyllästyin näkymättömyyteen ja olemaan ainoastaan sivuhuomautus kokonaisessa luentosarjassa. Kyllästyn siihen, että asiasta ei puhuta yliopistolla.  

Pandemia on sulkenut fyysisen maailman ulottumattomiimme ja vyöryttänyt luennot kampuksilta sängynpohjalle, tiskialtaan reunalle ja neljän seinän sisälle. On sosiaalisen eristäytymisen 1438. päivä. Tuntuu hyvältä idealta uudelleenkirjoittaa sitsilauluja. Miten kukaan ei ole tajunnutkaan kirjoittaa queer-yhteisölle yhtä omaperäisiä sanoituksia? Hupaisat riimit vapauttivat ilmoille idean, jonka syntyminen oli enää päivistä kiinni. Mutustelimme nimeä, ideoimme ja heitimme ilmaan ajatuksen: ”Heii! Perustetaan uusi queer-opiskelijoiden yhteisö, joka järjestää tapahtumia, tukee jäseniään yhdenvertaisuus- ja edunvalvontakysymyksissä ja puhuu LGBTQIA+ -oikeuksien puolesta, kai oot mukana?

Qaareva viittaa sateenkaareen. Kaarevuus on konsepti, mitä pohdin paljon yrittäessäni suomentaa Queer-termiä 2020-luvulle sopivaksi. Kaarevuus viittaa eräänlaiseen vastakohtaisuuteen englanninkielisen termin “straight” kanssa. Vaikka pan-onkin hauska, sillä ei viitatata heteroseksuaalisuuteen vaan suoruuteen, normin sisään menemiseen ja siihen asettumiseen. Kaarevuus kiteytyykin sen sijaan jonkinlaiseen liukuvuuteen siinä käsitteessä, mitä seksuaalisuus tai sukupuoli on ja ei ole. Siihen, että kaikki mahtuvat sateenkaaren alle, asettuvat johonkin kohtaa kaarta.  Q viittaa queeriin, siihen yhteisölle takaisin recleimattuun sanaan, jota käytetään nykyisin paljon kattokäsitteenä LGBTQIA+ -yhteisössä. Qaareva tuntui omalta ja yhteiseltä, joltain, mikä ehkä voisi tavoittaa ja ottaa vastaan.

Qaareva – queer-opiskelijoiden uusi järjestö oli syntynyt. Samana iltana ensimmäinen virallinen viestintäkanava oli perustettu ja tilin seuraajamäärät kasvoivat silmiemme edessä. Ihmisiä liittyi mukaan, viestejä saapui nopeasti kymmeniä ja niin kaikki alkoi. Uuden järjestön perustaminen toi paljon valoa, iloa ja intoa kaikkien kevääseen. Emme olleet yksin.

Qaareva haluaa huolehtia siitä, että kukaan ei jää yksin. Me teemme aktiivisesti töitä queer-opiskelijoiden mielenterveyden puolesta tarjoamalla vertaistukea ja yhteisöä, mutta myös tuomalla matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita lähelle sekä tarjoamalla tietoa ja resursseja myös opettajille, henkilökunnalle ja muille järjestöille. Qaarevan keskeisiä arvoja ovat yhdenvertaisuus, saavutettavuus, yhteisöllisyys, normikriittisyys, vastuullisuus, inklusiivisuus ja syrjimättömyys. Me haluamme tehdä sekä tukea qaarevaa, feminististä ja anti-rasistista yliopistoa ja LGBTQIA+ -oikeuksia kaikkialla.

Satu

She/Her, They/Them

&

Manu 

She/Her

Qaareva – queer opiskelijat